Условна присъда за 19-годишната, причинила смъртта на бебето си в Падеш

Гергана Стоянова
Гергана Стоянова

Днес в Районен съд – Благоевград се разгледа делото срещу Гергана Стоянова, обвинена в причиняване на смърт по непредпазливост на новороденото си дете.

Гергана Стоянова получи присъда от 8 месеца условно с 3 години изпитателен срок. Тя се призна за виновна за смъртта на бебето си. Присъдата бе постановена от районния съдия Екатерина Николова в рамките на делото, което бе разгледано по съкратено съдебно следствие.

Мярката й “Задържане под стража” бе заменена с най-леката – “Подписка”, която подлежи на отмяна след влизане в сила на присъдата. Пред съдебна зала беше и Александър Велячки, мъжът, с когото Гергана живее на семейни начала в Падеш и който е бил с нея в злополучната вечер.

На 18-и август 2019 г. в обособена стая в лоши условия Гергана Стоянова не е положила адекватни действия по отглеждане на новороденото си дете. Бебето почива след задушаване, тъй като Стоянова с действие или бездействие е причинила смъртта на новороденото. Нахранила го е към 2:00 вечерта след като се прибрала от събор, но не го е наблюдавала и то е починало от задушаване.

Съдия Николова счете, че смекчаващите обстоятелства са налице и надделяват над отегчаващите, тъй като Гергана Стоянова е с чисто съдебно минало, признава вината си, също така й е липсвало морална и финансова подкрепа от родител, намира се в крехка възраст.

Гергана Стоянова е могла да се възползва от социални помощи, но се е укрила, което е и допринесло за летателния край на детето.

Съдията постанови незабавно освобождаване на Гергана Стоянова.

WatermarkOnPhoto20191015112704

Александър Велячки
Александър Велячки

 

 

 

 

Comments

comments