US войници чакат чешки танкове в „Червеният петел”

Американските военнослужещи, които трябва да участват в съвместно натовско учение заедно с българските си колеги, все още чакат да се окомплектова бойната техника. Това установи проверка на „Монитор”. Въпреки че като начална дата на ученията беше обявен 15 март, се оказа, че реално те ще започнат към края на месеца. Причината е, че все още не са пристигнали всички чешки танкове, които ще се ползват от войниците.В Ново село или около него хората отдавна не се притесняват от присъствието на много военни и техника, съобщава „Монитор”. „Притесненията бяха по време на време на френските танкове преди няколко години – тогава повече от 40 местни се заканиха да легнат под машините и с тела да защитят земята си”, коментираха жители на селото. Сега параноици в Сливенско вече нямало. Американците очевидно също са се адаптирали.

В Мокрен военните си пиели питието заедно с българските си колеги и с местните хора в кръчмата „Червения петел”, докато чакат чешките танкове.

Вероятно собствениците на земи са получили някакво обезщетение за имотите, които попадат на територията на полигона, създадени са нови работни места и затова протестиращи няма. Освен това обществена тайна е, че и друг път на полигона са идвали и американски, и руски танкове за планирани учения. Миналата година тук в общи действия са участвали бойци от Украйна, Азербайджан, Румъния, Сърбия, България, Великобритания, САЩ и още държави.

Министърът на отбраната Николай Ненчев обяви в края на миналата седмица като официална дата за започване на тазгодишното учение 15 март, но от базата казаха, че до края на месеца нищо съществено няма да се случва при тях. Дотогава трябва да пристигне нужната техника. Около 26 март се очакват най-много танкове, бронетранспортьори и друга бойна техника, която в момента се придвижва от Чехия.

След края на март в съвместната тактическа подготовка с участието на сили и средства от Сухопътните войски на САЩ ще участват до 350 военнослужещи с необходимата екипировка, въоръжение и припаси. Очакват се до 50 единици бойна техника, включваща четири танка М1, до 30 бойни машини на пехотата, до 16 бронетранспортьора, до 30 единици поддържаща и осигуряваща техника, до 13 военни и въздухоплавателни средства с техните екипажи и др., уточни военният министър при посещението си в Сливен в четвъртък.

Българската страна също ще участва с хора и с техника. Може би в края на месеца, когато всички сили бъдат разположени в района на полигона, ще бъде обявен ВИП ден. Военната болница в Сливен не само ще бъде запазена, но се търсят инвестиции за подобряване на оборудването и базата и за развитие на здравното заведение, каза още министър Николай Ненчев. По думите му и това било въпрос на дни.

Военният полигон край Ново село е част от Трети армейски корпус. Той е изграден през 1962 г. като тогава 206 селски къщи са превърнати в спални помещения за войниците и складове. Държавата беше платила само имотите на селяните, но не и за отнетите 6 800 дка земи с трайни насаждения, за които хората искаха не компенсаторни бонове, а равностойна земя по местоживеене или годишен наем по държавни тарифи.
На този етап проблеми с полигона в Ново село и с местните хора очевидно няма. Въпреки това членът на Комисията по отбрана в Народното събрание Корман Исмаилов се притеснява, че в страната има политически кръгове, които открито обслужват чужди антинатовски интереси и водят пропагандна дезинформационна война.

Comments

comments