Управляващата коалиция пак ще решава за оставките на тримата министри

zx860y484_3304233

Съветът на управляващата коалиция на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ ще се събере днес, за да обсъди оставките на тримата министри, подадени след трагедията в Своге, и кои ще бъдат техните заместници.

 

В съвета участват лидерите на трите партии в „Обединени патриоти“ – Валери Симеонов (НФСБ), Красимир Каракачанов (ВМРО) и Волен Сидеров, премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, заместникът му Цветан Цветанов и финансовият министър Владислав Горанов. Преди седмица заседанието на съвета продължи близо 4 часа и на пръв поглед успя да потуши коалиционната криза, в която Симеонов заплашваше да напусне властта, освен ако няма промяна в коалицията и управлението. Той, както и Каракачанов бяха недоволни, че подадените оставки не са обсъдени с тях, както предвижда коалиционното споразумение. Цветанов тогава заяви, че няма „стартирана процедура“ по смяна на министрите и днес трябва да бъде обсъдена всяка оставка.

 

Възможно е спасяване на Нанков

 

До сряда, последният за седмицата и вторият работен ден за сезона на парламента, депутатите от управляващото мнозинство твърдяха, че не знаят кои ще бъдат новите министри на регионалното развитие, на вътрешните работи и транспорта. В ГЕРБ и партньорите им от „Обединени патриоти“ имат нагласата да оставят на поста министъра на регионалното развитие Николай Нанков. Подкрепата идва от кметове, ГЕРБ и ВМРО. Самият Нанков нарече това несериозно.

 

Според Конституцията инициативата за смяна на министри е на министър-председателя. Той трябва да направи предложение пред Народното събрание за състава на Министерския съвет, както и за извършването на промени в правителството. Предложението на Бойко Борисов трябва да бъде обсъдено с „Обединени патриоти“, въпреки че тримата министри са от квотата на ГЕРБ, и да бъде одобрено от парламента. Неодобряването на новите министри е малко вероятно да не се случи. „Парламентарната група на ГЕРБ ще подкрепи внесените в парламента министерски оставки. Колко ще бъдат те и кои ще бъдат ще бъде решено на коалиционния съвет“, декларира в петък председателят на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов. В неделя той коментира, че кандидатите за министерските позиции ще бъдат предложени от ГЕРБ. Въпрос на разговори е дали те ще бъдат приети

 

Дори и депутатите на Валери Симеонов по някаква причина да решат да изпълнят заканата на партията си и да не гласуват „за“ смените, очакваната липса на депутатите от БСП ще промени съотношението и ще осигури необходимите гласове.

 

Взимането на решение може да се забави

 

Не е сигурно дали коалиционният съвет ще излезе с решение днес. „Преди да излязат резултатите от разследването на инцидента край Своге, не трябва да се приемат оставките на министрите“, каза във вторник в парламента вицепремиерът Красимир Каракачано

Comments

comments