Университетът във Велико Търново е анулирал 170 незаконни свидетелства

991-ratio-vtu

Великотърновският университет е анулирал незаконните свидетелства за професионална квалификация „учител“ на 170 италианци, установи проверка на Окръжната прокуратура във Велико Търново. Преписката се изпраща по компетентност до Районната прокуратура в София, защото има данни за престъпление за подправяне на документ, използван пред Националната агенция по оценяване и акредитация.

Незаконните свидетелства бяха установени през април тази година при проверка на просветното министерство. Италианците са били и незаконно записани, и незаконно обучавани за учители в Европейския политехнически университет в Перник. Обучението на чуждите граждани е било прехвърлено във Великотърновския университет, който има акредитация за това, но не е било прието нужното решение на Академичния съвет, констатират проверките на просветното министерство и Окръжната прокуратура. Установява се също, че е било подправено решение на висшия орган на висшето училище, което е престъпно деяние, посочват от прокуратурата.

Подправеният документ е бил използван от ректора на Великотърновския университет. Законът предвижда лишаване от свобода до две години./БНР/

Comments

comments