България – част от европейския тур на ветрохода на „Грийнпийс“ Rainbow Warrior

f515efb7-43e1-48cf-ab11-392b4ab764e8

Завърши едноседмичният престой на ветрохода на „Грийнпийс“ Rainbow Warriorв в  България, съобщиха от организацията. Близо 2500 души и десетки журналисти посетиха събитията от програмата, за да се запознаят с кораба и исканията на активистите и гражданите. В организацията се включиха 90 доброволци от цялата страна.

Идването на кораба в страната е част от европейския тур „Заедно за климата“ на екологичната организация. За една седмица в България се състояха дискусия за ролята на гражданите в енергийната система на страната, обучение за производство и потребление на соларна енергия, форум за енергийни решения, отворени врати на кораба, прожекции на документални филми и още други събития.

„България разчита основно на въглища за производство на енергия. Те, както и останалите изкопаеми горива, са един от основните източници на парникови газове и други вредни емисии, пряко подклаждащи климатичните промени и вредящи на околната среда и човешкото здраве. За разлика от много европейски държави, България няма изготвен план за отказ от въглищата и за справедлив енергиен преход. Страната ни изостава драстично и във въвеждането на новите енергийни решения, които ще спомогнат за справянето с климатичната криза,“ коментира Деница Петрова, ръководител на „Грийнпийс“ – България.

Ветроходът в момента плава към Гърция – третата спирка от тура след България и Румъния. Следват Италия и Испания, а след това турът продължава на север.

Comments

comments