Южнокореец оглави Интерпол

1542786777-104424775-mediaitem104424774

Южнокореецът Ким Чен-ян беше избран за директор на Интерпол на Общото събрание на организацията в Дубай. Нейната основна задача е борбата с престъпността,  за което осигурява сътрудничество между 194 страни членки. Централата на Международната полицейска организация – Интерпол е във Франция.

Южнокореецът спечели поста президент на Интерпол след явна надпревара с ветерана от руските служби Александър Прокопчук. Вестник „Таймс“ го посочи за фаворит според свои източници, но генералът от Москва предизвика страхове в Европа и Съединените щати.

57 – годишният Ким e пенсионер от южнокорейската полиция  в която работи 20 години. От  2015-та е старши вицепрезидент на Интерпол. Поема длъжността президент на организацията след оставката на обвинения в корупция китаец Мън Хунвей. След избора си, Ким Чен-ян заяви: „Уверявам ви, че ще дам най-доброто от себе си, за да оправдая очакванията. Нека вървим заедно към общата ни цел – безопасен свят.“

След избора Кремъл изрази съжаление, че Прокопчук не е оглавил Интерпол. Москва заяви, че изборите са преминали в атмосфера на безпрецедентен натиск, но и че не вижда причини да ги оспорва. Русия отрече обвиненията, че иска да използва полицейската организация срещу политическите си противници.

Новоизбраният Ким ще довърши двете години от мандата на предшественика си,  а Прокопчук остава вицепрезидент.

Comments

comments