Югозападният университет „Неофит Рилски“ – Благоевград ще се включи в Европейската нощ на учените

logo-new-2018

На 27 септември България се включва с по-богата от всякога програма в Европейската нощ на учените.

Програмата обхваща повече от 150 събития, които ще се проведат на повече от 50 места в цялата страна –в градовете Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Долна Митрополия, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, София, Стара Загора и Тръстеник, на борда на научноизследователския кораб “Академик”, в родопската теснолинейка по маршрута Септември-Велинград и в единствената в България изследователската миниподводница РС-8В.

Югозападният университет „Неофит Рилски“  в Благоевград за поредна година ще се включи в Европейската нощ на учените. На 27 септември 2019 година от 18:00 до 20:00 часа  Иновационният център за екоенергийни технологии ще посрещне ученици и гости от Благоевград. В рамките на събитието ще бъдат демонстрирани занимателни опити, посветени на 150-годишнината от публикуването на периодичната таблица на химичните елементи от Дмитрий Менделеев.

От 18:30 до 19:30 часа гражданите на Благоевград ще се информират за дейността на Центъра за съвременни биоинформатични изследвания към ЮЗУ „Неофит Рилски“.  Присъстващите ще се запознаят с някои интересни научни проблеми, над които членовете на центъра работят активно.

Програмата в другите градове също е изключително богата. И тази година учени ще се качат във вагоните на родопската теснолинейка. Какъв е произходът на птиците? Крие ли миналото им страшна тайна? Как науката за динозаврите преминава през своеобразна революция? Кои са малките организми, които предизвикват ферментация? Каква е науката зад правенето на киселото зеле? Електрическо ли е бъдещето на транспорта? Какво е археозоология и какви истории може да разкаже? Влакът тръгва от гара Септември точно в 8:45 часа.

Пълната програма по градове можете да намерите на сайтовете на:

  • сп. БГ Наука http://nauka.bg/night и интерактивна карта за цялата страна
  • Британски съвет https://www.britishcouncil.bg/programmes/education/researchers-night/2019

Целта на Европейска нощ на учените е да докаже, че наука има навсякъде около нас и е еднакво важна за всички ни, независимо от възраст и занятие, а учените са хора с изключително вълнуващи професии.

Comments

comments