Удължават мярката 60/40, предлагат кредити с гаранционна програма за 2,5 млрд. лв.

 

 

Мярката 60/40 ще бъде удължена. А с търговските банки се водят разговори за по-лесно кредитиране на бизнеси. Това стана ясно на пресконференция на икономическия, социалния и финансовия министър.

Кирил Петков, Гълъб Донев и Асен Василев представиха икономически мерки за подпомагане на бизнеса.

Мярката 60/40 ще бъде удължена с 2 месеца, съобщи Донев. До момента по нея са изразходени 1,4 млрд. лв. Има обаче още 100 милиона, които могат да бъдат използвани.

„Икономиката върви към възстановяване”, увери още той.

Икономическият министър Кирил Петков заяви, че има за цел да се вкарат оборотни средства към малкия и среден бизнес. „Имаме огромни средства в българските банки, но част от тях трудно могат да влязат в икономиката, особено в засегнатите сектори. Така с разрешение на ЕК, предлагаме гаранционна програма, която ще бъде с размер над 2,5 млрд. нови средства в българската икономика. Българската държава застава като партньор и покрива прага от 50% от риска на банките и до 80% на индивидуалните импозиции”, заяви Петков.

„Може да отидете до своята банка и да кажете, че искате да кандидатствате като част от програмата за възстановяване”, обясни Петков.

По думите му се прави всичко възможно ББР да влезе в ролята си и да подпомага по-активно малкия и среден бизнес.

Финансовият министър Асен Василев заяви, че вече е намерил кой да извърши проверката на фирмата, която се свързва с настоящия шеф на НАП Румен Спецов. „Това ще е прокуратурата”, заяви Василев.

Comments

comments