/СНИМКА/ Ученици от училището-посланик на Европейския парламент – ПГИ „Иван Илиев“, учат свои връстници защо е важно да гласуват

56248018_2305824946130604_7145621065555771392_n

Информационен щанд, представящ дейността на Професионалната гимназия по икономика „Иван Илиев“ в Благоевград като   училище-посланик на Европейския парламент, бе разположен на XI-ия Училищен панаир на учебно-тренировъчните фирми, който гимназията организира всяка година.

Целта на щанда бе учениците в 11-ти и 12-ти клас да запознаят посетителите на панаира, както и своите съученици, със знанията за Европарламента и Европейския съюз, както и да разяснят колко важно е упражняването правото на глас от всеки един човек.

„Правим най-различни дейности, с цел да популяризираме знанията за Европейския парламент и като цяло за Европейския съюз“,  коментира за Благоевград Нюз преподавателят по история в ПГИ Яна Стоянова. „Учениците обучават своите връстници, изготвят презентации, срещат се с представители на Европарламента, с еврокомисари,  местни общински администрации. До момента нашите ученици са се срещали с евродепутата Асим Адемов, еврокомисаря Мария Габриел, както и с  Огнян Златев, който е председател на европейската комисия.“, разказва госпожа Стоянова.

Учениците, които участват в проекта, са в 11-ти и 12-ти клас. Някои от тях са вече пълнолетни и предстои за първи път да упражнят правото си на глас на предстоящите Европейски избори.

„Една от основните ни цели е да агитираме и популяризираме важността на изборите, било национални, било европейски“, допълва г-жа Стоянова.

Тя подчерта и огромния принос на всички тези дейности, към това младите хора да осъзнаят колко важно е да направят своя избор.

„С тази цел посетихме и IX-то училище в Благоевград, където учениците са малки. Беше страшно интересно, децата с удоволствие разгледаха презентациите, участваха в игра, в която трябва да познаят важни личности, свързани с парламента и въобще с всичко, с което по-големите ученици ги запознаха.“

А екип от ПГИ работи и по още един проект – „Кариерна ракета“ – равен старт на момичетата и момчетата в професионалния живот.. През месец септември 2018г., гимназията по икономика се включи в него. Координатор на проекта е г-жа Яна Стоянова, а усилията си по него съвместяват още учителките Душка Станковска, Биляна Дончева и  Галя Борисова.

 

Comments

comments