Ученици от ПМГ „Яне Сандански“ участваха в тържествената церемония на Военния мемориал в Ново село, Македония

cv_mak_05_18_1

По повод Деня на храбростта и празника на Българската армия – 6. май, ученици от ПМГ „Яне Сандански“ поднесоха венец и почетоха паметта на загиналите бойци от XI Пехотна македонска дивизия. в Ново село, Македония.

На тържествената церемония присъстваха множество граждани и политици от България и Македония – българският президент – г-н Румен Радев, г-н Андрей Ковачев – член на председателството на Европейския парламент, г-н Милен Врабевски – председател на фондация „Българска памет“ и др.

Военният мемориал в Ново село е второто обновено българско войнишко гробище на територията на Македония. В него са погребани 71 български войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. От 2006 г. в обновения военен мемориал се организират военни и религиозни церемонии за отдаване на почит на падналите герои.

Събитието, превърнало се в традиция, всяка година събира на едно място деца от двете страни на границата, като целта на родолюбивата инициатива в Деня на храбростта е да се превърне в добър пример за съвместно празнично честване в духа на добросъседския диалог и солидарност между България и Македония.

Горди сме, че нашите ученици проявяват признателност и почит към героизма и саможертвата на българските войници и любов към нашата история!

Comments

comments