Учениците от първи до четвърти клас в Симитли, Крупник и Струмяни днес се връщат в училище

С график, предложен от директорите, започва втората ротация в училищата в 5 общини в областта, по изрично настояване на началника на РУО Ив. Златанов първокласниците ще се обучават присъствено.

Както „ Струма“ писа, заради завишената заболеваемост от Covid-19 – между 500 и 750 на 100 хил. души, на 21.10. бяха преустановени нa 50%  присъствените занятия и въведен т.нар. ротационен  принцип в общините Благоевград, Симитли, Петрич, Сандански, Разлог, Белица, Хаджидимово, Кресна и Струмяни. С началото на тази седмица, след като случаите на коронавирус се покачиха над 750 на 100 хил., затвориха училищата в Сандански, Кресна, а по-късно в Благоевград и Петрич.

Добрата новина е, че заболеваемостта в Хаджидимово е спаднала под 500 на 100 хил. човека, затова от днес

/29.10./ там  изцяло се възобновява присъственото обучение. Общините с ротация обаче остават 5, тъй като в Якоруда показателите са се покачили и там също се пристъпва към редуване на ОРЕС и уроци по класните стаи.

„Всеки един директор изпрати график с предложения, които са предоставени и в по-голямата си част одобрени от МОН. Съобразени са специфични особености в съответните училища, както и изискването за 50%  съотношение на паралелките”, коментира началникът на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов

Така училищата в посочените 5 района започват ново едноседмично редуване на випуски, паралелки, като по изричното настояване на началника на РУО най-малките ученици – първокласниците, не са включени в ротацията и при тях ще се провежда присъствено обучение.

В Симитли, Крупник и Струмяни от днес на  училище са всички деца от начален етап /1-4 клас/. Също и учениците от 6, 9 и 11 клас, които при първата ротация учиха от домовете си. Съответно в ОРЕС за седмица са 5, 7, 8, 10 и 12 клас. За ОбУ /Обединеното училище/ в Долно Осеново ротацията е същата /без 12 клас/, тъй като в този вид образователни институции се обучават ученици до първи гимназиален етап /10 клас/.

В Професионалната гимназия в Якоруда онлайн уроци ще имат единадесетокласниците и абитуриентите. В средното училище в града в ОРЕС са 2, 3, 5, 6, 10 и 11 клас, а останалите 6 випуска  /1, 4, 7, 8, 9, 12 клас/ са присъствено. По класните стаи влизат и всички ученици в начален етап на ОУ „Никола Парапунов“ – Разлог, както и на СУ „Братя Каназиреви“. Там присъствено са и 6, 9, 11 клас. В       трите професионални гимназии в града /ПГ по МСС, РПГ „Никола Стойчев“ и ПГТ/ връщат на училище деветокласниците и единадесетокласниците, а випуските с учениците с 8, 10, 12 клас са онлайн. Съответно в двете начални училища в Разлог ротацията към ОРЕС обхваща 3 и 4 клас, а уроци на живо ще имат първокласниците и второкласниците.

Подробни и конкретни графици са изработени за всяко едно от 27-те училищата в 5-те общини, като периода на ротацията е от 29.10. до 4.11. включително.

Днес приключва и едноседмичното изцяло онлайн обучение на учениците от общините Сандански и Кресна. Дали и кои випуски ще влязат по класните стаи предстои да стане ясно, след като РЗИ анализира заболеваемостта и съответно д-р К. Калоянов изпрати предложение до началника на РУО. В понеделник /1.11./ към тази процедура трябва да се пристъпи и за училищата в Благоевград, а в сряда /3.11./ за община Петрич.

Ако няма пълен локдаун, децата от 1 до 4 клас ще се върнат на училище до 8 ноември, съобщи вчера министърът на образованието акад. Н. Денков и опроверга появилата се в публичното пространство информация, че най-малките ученици ще влязат по класните стаи с началото на новата учебна седмица.

„Опитваме се да влезем в другата седмица, но е напълно възможно да отидем до 8 ноември, ако няма пълен локдаун”, уточни министърът. По думите му в МОН обмислят вариант за комбиниране на присъствено и онлайн обучение с две групи ученици. Една от възможностите е синхронното или хибридно обучение.

Министерството на образованието и науката ще използва и всички налични информационни канали, за да обясни на родителите как ще се тестват децата.

 

 

 

Източник:struma.bg

Comments

comments