Учениците от 5-и до 12-и клас със зелен сертификат се връщат в клас без тестване

Учениците от пети до дванадесети клас могат да подновят присъствено обучение, без да бъдат тествани, ако поне половината от децата в дадена паралелка имат зелен сертификат за ваксиниране, преболедуване или наличие на антитела.

Това се казва в съвместна заповед на министрите на здравеопазването и на образованието и науката.

Очаква се училищата, които изпълняват новите изисквания, да възобновят частично занятията в клас на по-големите ученици от понеделник, 29-ти ноември.

Според здравното министерство ваксинирани са под 7 процента от учениците (6,84%). Преболедувалите ученици от 5 до 12 клас са малко над 19 хиляди.

Учениците от пети и по-горните класове, които нямат сертификати, ще продължат да се обучават в електронна среда, докато бъдат осигурени тестове за Covid-19, за да бъдат изследвани те два пъти в седмицата.

Новите правила разрешават на частните училища сами да купуват тестове, за да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата. Тестовете трябва да отговарят на изискванията на Министерството на здравеопазването, които важат и за купуваните от държавата. Това не отменя ангажимента на Министерството на образованието и науката да предостави на частните училища безплатни тестове, когато бъдат осигурени от МЗ.

МОН предложи посочените две промени, за да ускори връщането в училище на колкото е възможно повече ученици, въпреки недостатъчните количества тестове, получени досега.

Новата заповед на министрите на здравеопазването и на образованието и науката можете да видите ТУК.
Актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата можете да видите ТУК.

От днес в класните стаи се връщат всички ученици от Община Кричим.  Причината за това решение е, че 14-дневната  заболеваемост там е под 250 на 100 000 души население. Така общината става първата в Пловдивска област, в която се възстановява нормален учебен процес.

В началото на ноември кметът на Кричим Атанас Калчев първи  у нас въведе изискване за „зелен сертификат“ за служителите на общината. От Регионалното управление на образованието съобщиха, че  в Общините Карлово и Куклен, където заболеваемостта е под 500 на 100 000 училищата минават от днес на ротационно обучение.

Comments

comments