Трима от арестуваните за бракониерския лов край Симитли атакуват в съда полицейските заповеди за задържане

Трима от задържаните за бракониерски лов край Симитли преди два месеца обжалват в съда полицейските заповеди, с които бяха арестувани за 24 ч. Жалби са депозирали ексшефът на ДАНС Димитър Георгиев, президентът на  ФК „Витоша” /Бистрица/ Сергей Ташков и служителят в ДАНС Димитър Кръстев, по които вече са образувани дела в Районен съд – Благоевград. Те твърдят, че заповедите им са издадени в 00.05 часа на 21 юли, което е незаконно, защото дело на тази дата за 5 минути не е било образувано. В тази връзка в хода на делата ще бъдат изискани доказателства за часа на образуване на следственото дело за разследване на престъплението за убит дивеч по чл. 237 от НК.

Припомняме, че бившият шеф на ДАНС Димитър Георгиев бе задържан на 20 юли около 23 ч. край Симитли при акция на полицията заедно с действащия служител на ДАНС Димитър Кръстев, горския от „ДГС Симитли” Владимир Петров, президента на ФК „Витоша” /Бистрица/ Сергей Ташков-Бейката и бизнесмена Димитър Андреев след сигнал за незаконен лов. При проверката на два джипа в с. Полена в единия бе открито убито диво прасе, а авджиите нямали разрешително за лов от Горското. Такова разрешително се издава задължително при всеки ловен излет, но дори и да са имали, те са извършили закононарушение, тъй като нощният лов е забранен. Тъй като бракониерският лов е престъпление по Наказателния кодекс, за случая бе уведомена прокуратурата. На място бе пристигнал дежурен следовател от отдела към Окръжна прокуратура, под чието ръководство са започнали процесуално-следствените действия по случая. Иззети са двата джипа, 4 ловни пушки „Магнум“ с оптика и заглушители, западно производство, множество боеприпаси, всички законно притежавани. Трупът на дивото прасе бе откаран за съхранение в хладилна камера на ДЛС „Витошко-Студена“.

Петимата мъже бяха задържани за 24 ч. във Второ РУ – Благоевград. Образувано е досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура за престъпление по чл. 237, ал. 1 от НК – бракониерски лов, за което се предвижда до 1 г. затвор и глоба от 100 до 300 лв. Тъй като се касае за леко престъпление, а и петимата са неосъждани, от прокуратурата не беше направено искане за удължаване на престоя им в ареста и след изтичане на 24-часовото полицейско задържане всички бяха освободени.

В хода на разследването бяха назначени балистични експертизи, а от заключенията на вещите лица зависи кои ще бъдат привлечени като обвиняеми за бракониерския лов, осъществен на територията на държавния дивечовъден участък „Дебелия рид”, който се стопанисва от „ДГС Симитли”. Отстрелът на дивеча може да се извършва само по линия на организирания ловен туризъм от ловци срещу заплащане по утвърден ценоразпис от министъра на земеделието, храните и горите, съобщиха за „Струма“ тогава от ЮЗДП. „ДГС Симитли” има сключен договор от 08.07.2021 г. с фирма „Бесер-1970“ за реализиране на плана за отстрел за настоящия ловен сезон във въпросния участък. По силата на този договор за всеки ловен излет на ловец или ловци, осигурени от фирмата, трябва предварително да се направи заявка, да се издаде разрешително и да се осигури придружител от Горското стопанство.

Фирма „Бесер-1970” ЕООД, с която е сключен договорът, е собственост на президента на ФК „Витоша“ /Бистрица/ Сергей Ташков. За ловния излет с негово участие е нямало нито заявка, нито разрешително и документи, стана ясно веднага след случая. Бизнесменът се счита за изключително близък с експремиера Бойко Борисов, който играеше под №13 като ветеран във футболния отбор. През 2020 г. тимът на „бистришките тигри“ бе разпуснат и остана да се развива детско-юношеската школа. Извън футбола Сергей Ташков развива бизнес с недвижими имоти, освен към лова проявява интерес към отглеждането на риба.

След инцидента горският служител Владимир Петров подаде молба за напускане в ГС – Симитли. Бизнесменът Сергей Ташков, както и ексшефът на ДАНС Димитър Георгиев отрекоха обвиненията за участие в бракониерски лов. Сергей Ташков заяви, че в неговия джип са пътували той, детето му, Димитър Георгиев и действащият служител, а убитото прасе било в друг автомобил зад тях, с който нямали нищо общо.

„Нe cъм убивaл живoтнo. Нe cъм бил в eдин aвтoмoбил c убитoтo живoтнo. Виждaл cъм 2 пъти хoрaтa oт другия aвтoмoбил и нямaм нищo oбщo c тях. Нe cъм бил нa eднo мяcтo в гoрaтa c тях, зacичaмe ce нa прибирaнe”, твърдеше Д. Георгиев.

Два месеца след екшъна още не се знае кой е застрелял прасето и няма привлечен обвиняем. Разследването по случая продължава.

 

 

 

 

Източник: struma.bg

Comments

comments