Три случая на жълтеница сред деца в училищата в Петрич, заразени има и в Микрево. РЗИ: Няма опасност от епидемия!

dirty_Hands

Три случая на Хепатит А са регистрирани в Петрич до момента, единият все още не е потвърден, научи наш репортер.

13-годишно дете от Трето ОУ „Гоце Делчев“ е настанено в инфекциозно отделение със съмнение за Хепатит А, неговият случай все още се доказва. Други два са потвърдени, те касаят 5-6 годишни деца от подготвителни групи в Петрич. И трите деца са от ромски произход, а според експерти от РЗИ-Благоевград огнищата на заразата са предимно в ромската махала в града.

Случаи на Хепатит А са потвърдени и в училището в село Микрево, община Струмяни. Там отново заразени са деца от ромски произход, предполага се, че заразата е пренесена от София по време на провелия се преди почти месец Фолклорен фестивал в селото.

По думите на служители на РЗИ обаче, опасност от епидемия в Петрич и Микрево няма, тъй като се вземат необходимите мерки за ограничаване разпространяването на заразата.

„Няма нищо страшно, наясно сме, че сред родителите има паника, но няма причина за това. В момента е сезона на Хепатит А, но се вземат всички мерки за ограничване на заразите в училищата и детските градини,  правят се дезинфекции“, коментира за Благоевград Нюз д-р Веселка Мончева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към РЗИ – Благоевград.

Инфекцията на „болестта на мръсните ръце“ се разпространява най-често чрез близък контакт със заразен човек.Въпреки, че децата често не развиват симптоми след заразяване, те могат да предават заразата на други хора. Преболедувалите инфекцията развиват доживотен имунитет.

По света се установяват около 1,5 милиона симптоматични случая годишно, но броят на всички случаи на зараза вероятно възлиза на десетки милиони. Заболяването се среща по-често в райони на света с лоши санитарни условия и недостатъчно обезопасена вода.В страните от развиващия се свят около 90% от децата до 10-годишна възраст се заразяват и до зряла възраст вече имат придобит имунитет.

В умерено развитите страни, където децата не са изложени на зараза от ранна възраст и където ваксинирането не е широко разпространено, заболяването често има епидемични прояви. През 2010 г. остър хепатит A е причина за 102 000 случая на смърт.

 

Comments

comments