Тръмп забрани на американците всякакъв бизнес със собствениците на TikTok и WeChat

Президентът на САЩ Доналд Тръмп издаде изпълнителни заповеди, забраняващи всякакви трансакции на американски лица с китайските компании „Байт Данс“ и „Тенсент“, собственици съответно на приложенията „ТикТок“ и „Уи чат“, предадоха световните агенции.

 

Забраните влизат в сила след 45 дни. В едната заповед Тръмп заяви, че приложението „ТикТок“ може да бъде използвано за дезинформационни кампании, които да облагодетелстват Китайската комунистическа партия, а САЩ „трябва да предприемат агресивни действия срещу собствениците на „ТикТок“, за да защитят своята национална сигурност“.

 

В другата той посочи, че „Уи чат“ „автоматично взема огромно количество информация от своите потребители. Това събиране на данни заплашва да даде на Китайската комунистическа партия достъп до лична и частна информация на американци“.

 

Забраната е обявена в момент, когато технологичният гигант „Майкрософт“ и собственикът на „ТикТок“ преговарят за придобиване на американкия бизнес на платформата от технологичния гигант. Крайният срок, който си постави самата компания „Майкрософт“, бе 15 септември.

 

Президентът се позовава на закона International Emergency Economic Powers Act, който дава на администрацията широки правомощия да забраняват на американски компании или граждани да търгуват или да извършват финансови трансакции със санкционирани страни. За Би Би Си анализатори отбелязват, че вероятно мярката може да се бъде оспорена в съда.

 

Разлом в световния интернет

 

И двете приложения се смятат от Доналд Тръмп за „заплахи“. Според указа му начинът, по който „ТикТок“ събира данни, би позволил на Китай да проследява правителствени служители в САЩ и да събира лична информация с цел шантаж или корпоративен шпионаж.

 

Действията на Тръмп се разглеждат като стъпка към пълна забрана на приложенията в САЩ. Би Би Си отбелязва, че макар на теория двете забрани на бизнес със собствениците на китайски приложения да са свързани с американско-китайското технологично противопоставяне, между тях има разлика.

 

Свързаните с „ТикТок“ действия не са изненада – от известно време приложението е в центъра на напрежението Вашингтон-Пекин. Проблемът с „Уичат“ е различен – приложението с милиард потребители (и само 19 млн. сваляния в САЩ) е като „Уотсап“, „Фейсбук“, „Инстаграм“, „Пей пал“, „Юбер“ и дори „Тиндър“ в едно. Почти невъзможно е за хората с връзка с Китай да избегнат приложението, а в Пекин вероятно мнозина ще разгледат такава стъпка като атака срещу китайската култура. Заради характера на WeChat, съдържащо множество, включително финансови, функции в себе си указът е фактическа забрана на приложението в САЩ.

 

Тя създава още един проблем – спира американските трансакции с „Тенсент“, един от световните онлайн гиганти, една от водещите три китайски свързани с онлайн услуги (Baidu, Alibaba и Tencent, понякога групово определяни като BAT). Това е още един разлом в световния интернет, вече заплашен от възможността да се разцепи на две в технологичния спор на Китай и САЩ.

 

 

Източник:dnevnik.bg

Comments

comments