Този четвъртък в Благоевград прожектират филм за свети Лука Войно-Ясенецки – духовник и уникален хирург

70332198_10220071417360350_8920586218400382976_n (1)

На 19 септември (четвъртък) от 18.30 часа в зала „Яворов“ в Благоевград ще бъде прожектиран документалния филм  „Светителят хирург“. Той разказва за малко познатия  Свети Лука Войно-Ясенецки, посветил своя живот в служение на Бог и на страдащите хора, като духовник и лекар.

Автор, оператор и режисьор на лентата е  журналистът Ангел Бончев. Филмът бе сред отличените на  конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците“ на Общинския съвет по наркотичните вещества  – Благоевград.

Прожекцията е безплатна за всички, дошли да видят филма.

Кой е Свети Лука Войно-Ясенецки?

Руски хирург и духовен писател, роден на 27 април (9 май) 1877 година в Керч.  Учи и  работи като лекар в няколко болници в средна Русия, бил е главен лекар, става професор. Издава повече от 50 научни труда по хирургия и анатомия, както и на повече от десет тома проповеди.  След 1955 г. Войно-Ясенецкий спира да практикува, заради загубата на зрението.

Житейският път на Свети Лука Войно-Ясенецки е уникален, мерило за връзка на служене на Бога с успешна научна дейност.

Той е сред водещите хирурзи на миналия век  благодарение на откритията и разработките му в сферата на местната упойка (т. нар. регионална анестезия) и гнойно-тъканните процеси. Заради ширещата се бедност и огромната му любов към страдащите, той всеки ден по един час безплатно е преглеждал пациентите без средства и никога не е отпращал нуждаещ се. Светителят е правил хиляди операции и всички до една са били успешни.

Comments

comments