Тихата смърт : Замърсяването на въздуха и последиците от него

Замърсяването на въздуха е местен, общоевропейски и междуконтинентален проблем. Замърсителите на въздуха, отделени в една държава, могат да бъдат пренесени в атмосферата, което влошава качеството на въздуха на други места.

 

Благоевградчани дишат най-замърсения въздух

Според данните от Индекса за чистотата на атмосферата на Европейската агенция, Благоевград бе първенец по лошо качество на въздуха дни наред като беше отчетено 3 пъти над нормата замърсяване.

Европейските граждани могат да следят онлайн качеството на въздуха, който дишат в реално време на адрес :

https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index

Екипът на „Благоевград нюз“ нееднократно е писал статии по повод критичните нива на замърсяване на въздуха в Благоевград, подавани са сигнали от наши читатели за видимите фини прахови частици в атмосферата.

Презастрояването в града също е един от основните фактори на замърсяване на въздуха, тъй като бяха отсечени десетки дървета, които са „белите дробове“ на земята и играят важна роля при пречистването на въздуха от вредни емисии.

Преди година и половина общинският съветник в  Благоевград – Злата Ризова направи официално запитване до управата, относно потенциален замърсител на въздуха в града. Публикуваме без редакторска намеса, написаното от нея до кмета Камбитов.

Относно: Системно замърсяване на въздуха от Био ТЕЦ Рубин 08

Уважаеми Г-н Тасков,
Съгласно чл. 109 и 110 от „Правилник за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация“, чрез Вас задавам това питане до кмета на общината д-р Атанас Камбитов, като бих желала да получа писмен и устен отговор.

Г-н Камбитов,
Провокирана от последната сесия на Общинския съвет, както и от зачестилите сигнали на граждани относно системното замърсяване на въздуха от Био ТЕЦ Рубин 08 отправям към Вас следните въпроси:
1. Какви мерки е предприела до момента Община Благоевград за решаването на проблема?
2. Контролиран замърсител ли е „Рубин 08“ и от кого?
3. Какъв е резултатът от извършената проверка на 04.09.2017 г.?
4. Монтирало ли е дружеството допълнително съоръжения за очистване на прахо-газовата емисия в срока и съгласно указанията на РИОСВ?
5. По какъв начин предвиждате да решите проблема с гореописания замърсител? Предвиждате ли провеждане на активни диалози с институции и експерти?
Община Благоевград има задължение да поддържа качеството на въздуха в определени граници. И това задължение произтича пряко от закон. И тъй като той е задължение за резултат, а този резултат не е постигнат, се опасявам, че е въпрос на време да бъдат заведени искове срещу община Благоевград за мръсния въздух.

Според Закона за чистотата на атмосферния въздух компетентни органи, сред които общинските органи и регионалните инспекции по околната среда и водите са длъжни да осъществяват контрол и управление на дейностите, свързани с осигуряване чистотата на въздуха на тяхната територия. Кметовете на общини и общинските съвети са отговорни за управлението на елементите на общинската инфраструктура и общинските дейности с цел осигуряване чистотата на въздуха.

Осъществява ли се контрол от отговорните институции за осигуряване чистотата на въздуха на територията на Благоевград е въпрос, който касае здравето и живота на всички граждани. Оставяме отговора в ръцете на нашите читатели.

По всеобщо признание днес праховите частици, азотният диоксид и озонът в близост до земната повърхност са трите замърсители, които засягат в най-голяма степен човешкото здраве. Излагането на тези замърсители редовно или при върхови концентрации упражнява различно по своята сериозност въздействие ― от смущения на дихателната система до преждевременна смърт. Около 90% от градското население на Европа са изложени на замърсители в концентрации, по-високи от нивата на качеството на въздуха, считани за вредни за здравето. Например фините прахови частици (PM2.5) във въздуха намаляват очакваната продължителност на живота в ЕС с повече от 8 месеца. Бензо(а)пирен е канцерогенен замърсител, пораждащ нарастваща загриженост, с концентрация над прага, определен за защита на човешкото здраве, в няколко градски района, особено в Централна и Източна Европа.

„Замърсяването на въздуха причинява вреда на човешкото здраве и екосистемите. Големи части от населението не живеят в здравословна околна среда в съответствие с действащите стандарти. За да поеме по устойчив път, Европа трябва да бъде амбициозна и да надхвърли сегашното законодателство.“- позиция на  Ханс Брюнинкс, изпълнителен директор на Европейската агенция за околна среда.

Последните данни на Европейската агенция за околна среда показват, че фините прахови частици във въздуха са причина за преждевременната смърт на 14 100 българи. Вследствие на заболявания, общо 430 000 европейци са починали от праха във въздуха през 2012 г. Твърдите частици могат да причинят или да утежнят сърдечносъдовите и белодробни заболявания, сърдечните пристъпи и аритмиите. Те могат да причинят и рак.

България е на осмо място по брой жертви на мръсния въздух на Стария континент. Най-много смъртни случаи има в Германия и Италия – близо 60 000 души от всяка една от страните.

Източници на замърсяване на въздуха

Има различни източници на замърсяване на въздуха, както антропогенни, така и от естествен произход :

–  изгаряне на изкопаеми горива при производството на електроенергия, в транспорта, промишлеността и домакинствата;

– промишлени процеси и използване на разтворители, например в химическата и минната промишленост;

– селско стопанство;

– третиране на отпадъците;

– вулканичните изригвания, отвяванията от вятъра прах, пръските от морска сол и емисиите на летливи органични съединения от растенията са примери за източници на естествени емисии.

Политиките на Европейския съюз

Дългосрочната цел на ЕС е да се постигнат степени на чистота на въздуха, които не водят до неприемливи въздействия и рискове за човешкото здраве и околната среда. ЕС действа на много равнища за намаляване на излагането на замърсяване на въздуха: посредством законодателство, сътрудничество с отраслите, отговорни за замърсяването на въздуха, както и с международни, национални и регионални органи и неправителствени организации; и научни изследвания. Политиките на ЕС си поставят за цел да намалят излагането на замърсен въздух чрез намаляване на емисиите и установяване на норми и целеви стойности за качеството на въздуха.

Comments

comments