Тестват нови правила за заплатите на медиците

download

Тестове на новата формула за заплатите в болниците започва здравният министър, съобщи БНТ. По този повод той ще посети областни болници в страната, за да представи новите правила за формиране на възнагражденията на медицинския персонал.

Министър Кирил Ананиев поясни, че „например ако приемем, че фелдшерът получава коефициент 1, 1,7 е за професионалистите по здравни грижи и 2.2. е за лекарите.Неофициално сметките показват, че ако например стартовата заплата на санитар е 560 лева,  медицинската сестра ще получава – 952, а лекарят –  1232 лева. Всяка една болница има свои вътрешни правила на база, на които те ще могат да разпределят допълнителните възнаграждения за постигнати резултати. И така ще видим какво е съотношението между съответните медицински специалисти и дали някой от тях не са подценени за сметка на други“.

Новите правила няма да имат задължителен характер

Министър Ананиев съобщи, че анексът за увеличаване на цените на част от клиничните пътеки вече е подписан. “Съвсем реално е този допълнителен ресурс да отиде за увеличение на заплатите на медицинския персонал, но за какво ще се използват парите от увеличените цени на клиничните пътеки ще решават директорите на лечебните заведения“, коментира той.

Източник: БНТ

Comments

comments