Тереза Мей поиска от ЕС отлагане на Брекзит до 30 юни

Tereza-Mei

В петък британският премиер Тереза Мей изпрати писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск с официална молба за отлагане на Брекзит до 30 юни, но в същото време заяви, че все още се надява Великобритания да излезе по-рано от съюза, за да се избегне участието на Обединеното кралство в предстоящите избори за Европейски парламент, съобщава Ройтерс.

На този етап Великобритания трябва да напусне ЕС след седмица (на 12-ти април), но Тереза Мей е принудена да търси ново отлагане с оглед на разделения британски парламент, който така и не успява да одобри споразумението за оттегляне.

„Обединеното кралство предлага този срок да приключи на 30 юни 2019-а година“, се казва в писмото на британския премиер.

Подобно удължаване на срока означава, че Великобритания ще трябва да проведе избори за Европейския парламент. Тереза Мей посочи, че Великобритания ще се подготви за такива избори, но все още се надява, че ще бъде постигнато споразумение по-рано, което ще даде възможност на предложеното от нея отлагане на Брекзит да приключи по-скоро.

„Правителството иска да договори график за ратификация, който да позволи на Обединеното кралство да се оттегли от Европейския съюз преди 23-ти май 2019 година и с оглед на това да избегне изборите за Европейски парламент, но ще продължава да провежда отговорна подготовка за провеждане на изборите, ако това се окаже неизбежно“, написа Тереза Мей.

Отправената от Тереза Мей официална молба е факт, след като по-рано днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск предложи на Обединеното кралство 12-месечно „гъвкаво“ отлагане на Брекзит.

Източник: bnr.bg

Comments

comments