Теодора Петкова сменя Левон Хампарцумян начело на УниКредит Булбанк

Теодора Петкова
Теодора Петкова
Левон Хампарцумян
Левон Хампарцумян

 

 

Теодора Петкова е новият председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, съобщи финансовата институция. Тя сменя Левон Хампарцумян, който бе начело на най-голямата българска банка още от приватизацията й през 2001 година.

„От името на цялата група бихме искали да благодарим и на Левон за успешното управление на банката повече от 18 години“, коментират Николо Убертали и Джанфранко Бизани, директори на УниКредит за Централна и Източна Европа, цитирани от банката.

Преди да заеме най-високата позиция, Теодора Петкова е била член на управителния съвет и главен риск директор. Тя е започнала кариерата си в банката като кредитен анализатор през 2002 г. и става старши мениджър на екипа за корпоративно кредитиране през 2007 г. По-късно е директор на управление „Кредитен риск“ и на международния център в „Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране“.

Левон Хампарцумян е бил икономически консултант. През 1997 г. е избран за почетен консул на Канада. Става зам.-министър на икономиката в правителството на Иван Костов. През 2000 г. оглавява Агенцията за приватизация.

След продажбата на бившата държавна външнотърговска банка на италианската група УниКредит, Хампарцумян застава начело на банката през 2001 г.

Преди месец „Биволъ“ съобщи, че през 2018 г. и той е купил апартамент от фирма „Артекс“ на по-ниска от пазарната цена, а в същия ден фирма, свързана с „Артекс“, е получила кредит от управляваната от него УниКредит Булбанк.

 Източник : Свободна Европа

Comments

comments