Теодор Ушев бе обявен за най-влиятелен аниматор в света

Теодор Ушев оглави класация на най-влиятелните фигури в световната анимация за последните 25 години. В анкета, организирана в края на миналата година от кураторите на Анимационния фестивал в Лерида (Animac) и Културния Център на Барселона, по повод 25-годишнината от основаването на фестивала 25 водещи критици, журналисти и други специалисти са отговорили за най-влиятелните фигури в световната анимация за последния четвърт век са получили анкета с три въпроса:

1. Кои са най-запомнящите се пълнометражни анимационни филми в последните 25 г.?
2. Кои са най-забележителните режисьори на късометражна анимация в последните 25 г.?
3. Коя е най-добра изгряваща звезда в анимацията през последните 25 г.

Резултатите от допитването са поставил на върха българския аниматор, художник и режисьор Теодор Ушев. На следващите три места специалистите са класирани Режина Песоа (Португалия), Коджи Ямамура (Япония) и Игор Ковальов (Русия/САЩ).

През последните 15 години Теодор Ушев работи за Националния Филмов Съвет на Канада, а тази есен завърши в България снимките на първия си пълнометражен филм – антиутопия по романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров, с работното заглавие „φ1.618“. Има над 200 международни награди, включително номинация за „Оскар“ (за „Сляпата Вайша“), Кристал от международния фестивал за анимационни филм в Анси (Франция), почетен медал от Френската академия за филмово изкуство Сезар и Награда за Най-добър късометражен филм на Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд („Златен глобус“). Член е на Американската Академия за филмово изкуство AMPAS, кавалер на Ордена на Изкуство и литература на Френската Република.

 

 

Източник:segabg.com

Comments

comments