Теменужка Петкова: България ще гарантира енергийна сигурност, като запази ТЕЦ-овете

83896c455afeb79a4110238c415774d4

Въпреки трайната политика на ЕС от енергийния микс на държавите-членки да намалява делът на електрическа енергия, произведена от въглища, България си е поставила цел да гарантира енергийната си сигурност, като запази този тип централи. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол. Тази политика се осъществява успоредно с ангажиментите ни по опазване на околната среда, каза Петкова:

„Нашата визия е, че тези централи трябва да ги има и ще ги има. До 2030 година България е заложила работата на тези централи на пълната им мощност. Тези централи ще останат и до 2050-а, защото България няма друга базова мощност, която да ѝ гарантира работата на електроенергийната система“.

Депутатът от БСП Красимир Янков изрази притеснение за работните места на въглищните централи в Маришкия басейн. Според министър Петкова ресурсът в Маришкия басейн е достатъчен, за да осигури производството на електрическа енергия от въглища за следващите 60 години. 46 на сто от електроенергията се произвежда от въглищни централи, а през зимата този процент достига до 60, уточни Петкова.

Източник: bnr.bg

Comments

comments