TEDxAUBG 2016 в Американския университет в България предизвика възприятията ни за реалността

11 известни личности поставиха под въпрос възприятията за реалността на участниците в тазгодишното издание на TEDxAUBG. Събитието, организирано от студенти на Американския университет в България, се проведе през уикенда в студентски център „Америка за България“. За 18 минути всеки един от лекторите предизвика статуквото и показа как всички ние, обединени около общи идеи и ценности, можем да допринесем за решаването на глобални проблеми и дори най-малките стъпки в тази посока могат да доведат до големи промени. Всичко зависи от нас и от начина, по който възприемаме света около нас, беше основното послание на конференцията.
Певицата Рут Колева с голям заряд говори за емоциите, депресията и въхновението. Мануел Уолф, стенд-ъп комедиант от Германия, показа как хуморът може да направи света по-добър и позитивен. Възпитаничката на АУБ Мария Опренова призова участниците да не губят своето вдъхновение и да не се отказват от идеите си. Опренова има богат опит в сферата на маркетинга и е основател на компания за създаване на съдържание и промотиране на млади таланти. Сорин Петров, четвъртокурсник в АУБ, говори за виртуалната реалност и как тя би могла да бъде полезна за осъществяването на контакти и създаването на приятелства с хора от цял свят. Александър Ангелов, изпълнителен директор на най-голямата гео-информационна компания в България „Мапекс“, вдъхнови младите хора да откриват новите възможности около тях. „Вие контролирате късмета си. Възможностите са навсякъде“, сподели той по време на речта си. За ранните бракове в Турция и начините, които биха помогнали да се преодолее този проблем, говори адвокат Канан Арин. Преподавателят по маркетинг в АУБ Милена Николова вдъхнови участниците с нови идеи за устойчива бизнес екосистема и поведенческа икономика.
Сред ораторите бяха също: Николай Пандев, визуален артист и носител на множество награди за фотография; Богдан Гогу, който разкри връзката между детските мечти, любознателността и менторството; Паула Еризану, автор на две книги, едната от които, проследяваща протестите в Молдова през 2009 г., с награда от ЮНЕСКО; Дарко Мандич от Сърбия, най-младият изпълнителен директор в региона, който заема тази длъжност на 22 г.
За TEDx
TEDx е програма за разпространение на ценни идеи, които могат да променят живота ни. Тя дава възможност за самостоятелно организиране на събития на местно ниво, събиращи на едно място хора, които споделят ценностите на организацията TED. По време на TEDx събитие, лектори на живо и видео разговори провокират дискусии и сплотеност сред малка група хора. Местните, самостоятелно организирани срещи се наричат TEDx, където х означава самостоятелно, независимо организирано TED събитие. Конференцията TED предоставя общи насоки за TEDx програмата, но отделните TEDx събития се организират самостоятелно (следвайки определени правила и регламент).
За TED
TED е организация с нестопанска цел, чиято мисия е споделянето и разпространението на ценни идеи, които могат да променят живота ни. Началото на TED поставя четиридневна конференция преди 27 години в Калифорния, и оттогава организацията се разраства непрекъснато. Дейността й включва множество инициативи, подкрепящи идеите, които могат да променят света. В TED, водещи учени и практици на световно ниво са помолени в рамките на 18 минути да държат речта на живота си. Тези речи са достъпни безплатно на TED.com. Лектори са били Бил Гейтс, Джейн Гуудол, Елизабет Гилбърт, Сър Ричард Брансън, Беноа Манделброт, Филип Старк, Нгози Оконджо-Ивеала, Изабел Аленде и бившият премиер на Великобритания Гордън Браун. TED провежда две основни събития ежегодно: всяка пролет се провежда кнференцията TED в Лонг Бийч, Калифорния (паралелно с TEDActive конференция в Палм Спрингс), и TEDGlobal – през лятото в Единбург, Шотландия.
Медийните инициативи на TED включват: TED.com, където се публикуват нови речи всеки ден; TED Разговори, провокиращи дискусии на различни теми сред почитателите на TED; и проектът свободен превод, който осигуравя субтитри и транскрипти, и дава възможност всички речи да бъдат преведени от доброволци от целия свят.
TED е основател на: годишна награда, която се връчва на изключителни личности, стремящи се да променят света, и им дава възможност да реализират идеите си; TEDx предоставя право на хора, които живеят отдалечено, да организират в различни краища на света самостоятелни събития на местно ниво; програмата TED Сподвижници помага на новаторите да станат част от обществото на TED и с негова помощ да увеличат обхвата и въздействието на своите проекти и дейности.
За информация относно предстоящи TED конференции, посетете: http://www.ted.com/registration
За допълнителна информация, моля потърсете Албена Кехайова на тел.: 073 888 215 или мобилен: 0888 80 17 48.

Comments

comments