Талибаните набират скорост

Талибаните съобщиха, че са завзели ключов афганистански граничен пункт с Пакистан, информира АФП.

Министерството на бежанците и репарациите на правителството на Афганистан пък съобщи от своя страна, че талибанските сили са постигнали значителен регионален напредък, особено в северния сектор на страната, през последните 15 дни, които са разселили над 5600 семейства от домовете им.

Най-малко 22 командоси на афганистанско подразделение са екзекутирани в град Даулат Абад на провинция Фаряб на 16 юни, съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на потвърждение от Червения кръст. Въпреки че инцидентът е станал преди близо месец, видеозаписи на предполагаемата екзекуция са публикувани едва наскоро.

Командосите, за които се твърди, че са от подразделението на афганистанските специални сили, се виждат извждани от сграда в едно от видеата. Скоро след това се чува „Аллах Ахбар“, когато изстрели отекват на открит пазар. Според търговския обект командосите са останали без боеприпаси, докато се опитвали да защитят града от талибанските сили.

Говорителят на групата заяви, че те все още държат поне 24 афганистански командоса.

Според американския президент Джо Байдън американските войски ще приключат официално оттеглянето си от мисията си в Афганистан до 31 август.

Изтеглянето на САЩ накара Кабул да призове външни партньори, като военните сили на Русия, Индия и Китай, да съдействат технически за антитерористичните операции в региона.

Понастоящем талибаните контролират най-малко 212 области в Афганистан, докато афганистанското правителство контролира 70 области, според Фондацията за защита на демокрациите. Около 116 области остават оспорвани. /БГНЕС

Comments

comments