Съпротивата на ГЕРБ и БСП срещу гласуването в чужбина беше сломена

С едва два гласа разлика бяха възстановени правилата за улеснено образуване на секции зад граница

Жестока битка се разрази в парламента заради гласуването на българите в чужбина. ГЕРБ и БСП неочаквано се обединиха срещу предложенията на „Има такъв народ“ да се улесни образуването на избирателни секции зад граница. Реформата обаче беше частично спасена – при това само с два гласа разлика.

В парламентарната правна комисия всички текстове, засягащи улесняването на гласуването в чужбина, бяха одобрени безпрепятствено. Затова беше голяма изненада, когато пленарната зала отхвърли идеята на депутатите на Слави Трифонов да отпадне една от най-важните разпоредби, които ограничават гласуването зад граница. Този текст, приет през 2016 г. от ГЕРБ и бившия Патриотичен фронт, гласи, че не се допуска образуване на избирателни секции извън територията на българските посолства и консулства. Изключение се прави за страните, в които са подадени 60 заявления за гласуване от местни българи. След гласуването излезе, че това ограничение остава. От последвалите изказвания се подразбра, че отговорността за запазването му е на ГЕРБ и БСП.

Сближаването на герберите и социалистите пролича съвсем ясно, когато се стигна до обсъждането на най-съществения текст по темата – предложението на „Има такъв народ“ да се върнат правилата отпреди 2016 г., според които секции се създават при само 40 подадени заявления от български граждани, връщат се и т.нар. автоматични секции (при 100 гласували на предни парламентарни избори), отделно такива се образуват и по преценка на българските дипломати на място, отпада и таванът от 35 секции в страните извън ЕС. Тогава на трибуната излезе соцдепутатът Велизар Енчев, който обвини хората на Трифонов, че така обслужват интересите на ДПС и Турция. „Давате ли си сметка до какво ще доведе неограниченото разкриване на избирателни секции в страната, в която демокрацията е чужда дума? В тази страна дори не дават стол на председателя на Европейската комисия, за да седне като равна с Ердоган. На следващите избори откритите секции в Турция може да са стотици, а гласувалите – десетки хиляди“, обяви Енчев.

В отговор Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“ напомни, че при отслабването на ограниченията в миналото е станало ясно, че така се увеличава избирателната активност в Западна Европа, а не в южната ни съседка. „Рестрикциите в режима на образуване на секции не се отнасят и не влияят на вота в Турция. Спрете да лъжете от тази трибуна! Рестрикциите ограничават само свободния вот на българите в Западна Европа и Америка“, заяви Манолова.

„Срам ме е от вас! Това не е политически дебат, защото в демократичната политическа култура няма място за дискриминация, а това, което правите, е чиста дискриминация“, реагира емоционално Мика Зайкова от „Има такъв народ“. И порица бившите управляващи за отговорността им, че толкова много българи са напуснали страната. „Ние, които останахме тук, също направихме нещо за тази държава … Ние отговаряме преди всичко пред тези, които работят и живеят тук“, обидено отвърна Тома Биков от ГЕРБ.

При последвалото гласуване всичко увисна на един глас – 116 депутати подкрепиха улесненото образуване на секции в чужбина, 3-ма бяха против, а 112 се въздържаха. Гласовете срещу промяната дойдоха от ГЕРБ и БСП. Последва прегласуване, което увеличи преднината на реформаторите на едва два гласа – 117 „за“, 8 „против“ и 107 „въздържали се“. От новите формации в парламента посрещнаха победата си с бурни ръкопляскания и викове „Браво“.

 

 

 

Източник: Сега

Comments

comments