Съдия Андон Миталов е българинът, когото САЩ блокира заради корупция

Това е магистратът, който пусна обвинения в шпионаж Николай Малинов да отиде на среща с Путин

Майк Помпео

Съдия Андон Миталов е българинът, когото САЩ блокира заради корупция.

Нованата бе съобщена от посолството на САЩ, което цитира държавния секретар Майк Помпео.

„Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция”, се казва в изявление на държавния секретар. „В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България”, се казва още в съобщението.

Забраната важи и за преки роднини на съдията – неговите съпруга и дъщеря Корнелия Стойкова-Миталова и Гергана Миталова.

Съобщението не посочва конкретно нарушение, а съобщава, че става въпрос за корупционни действия, които подкопават върховенството на закона.

„Това огласяване се прави по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. (Div. G, P.L. 116-94). По силата на Раздел 7031(c), след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати”, се казва още в декларацията от Майк Помпео.

„Законът също така предвижда възможността държавният секретар да посочи името на такива длъжностни лица и на техните преки роднини публично или да направи това конфиденциално. Освен Миталов аз оповестявам имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова”, се посочва в съобщението.

„Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб”, завършва декларацията.

През ноември 2019 г. главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) да стартира проверка срещу съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд (СНС), който според тогавашния главен прокурор в разрез със закона е разрешил на председателя на движение „Русофили“ Николай Миланов – обвиняем за шпионаж в полза на Русия – да напусне страната за определен период от време.

 

 

Източник: offnews.bg

 

Comments

comments