Съд подкрепи „Артекс“ в битката за строежа „Златен век“

Административния съд София град допусна обезпечение на иска на „Артекс Златен век“ООД срещу спирането на строежа на „Златен век“, постановено от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) на 22 юни. Определението на съда е от 25 юни като то бе изпратено до „Дневник“ от инвеститора.

Допуснатото обезпечение от АССГ е по повод друго дело в същия съд, заведено от инвеститора „Артекс“ на 23 юни. То е срещу констативния акт на ДНСК, издаден предния ден, с който отново започва производство за спиране на строежа в район „Лозенец“. Определението на АССГ може да се обжалва в 7-дневен срок пред Върховния административен съд.

Инвеститорът е представил пред съда справка за понесените според него загуби от първата заповед на ДНСК за спиране на строежа, издадена на 15 април 2019 г. Изчисленията са за периода до 14 май 2021 г. и са в размер общо на 18.2 млн.лева. От тях 4.9 млн.лева са от престой; 2.5 млн.лева – неустойки към клиенти при удължения срока за строителство, а пропуснатите ползи от непродадени имоти – 10.7 млн.лева. Тази заповед на ДНСК бе издадена заради констатирани отклонения от одобрения проект по време на реализацията му и не третираше валидността на разрешението за строеж на „Златен век“.

 

 

Дали наистина може да продължи ще реши друг състав на АССГ по другото дело, заведено от „Артекс Златен век“ на 23 юни, което е пряко срещу откритата нова процедура за спиране на строежа, започната от ДНСК на 22 юни. Причината е заради изтекла валидност на разрешителното за строеж.

 

То е издадено през 2007 г. за срок от пет години, презаверено е през 2012 г. за още пет, а през 2017 г. бе направен опит за ново презаверяване. Тогава Народното събрание с гласовете на ГЕРБ прие поправка в Закона за устройство на територията (ЗУТ), с която удължи срока на валидност на 10 години, считано от началото на строителството. За „Златен век“ то бе през януари 2010 г. и ако поправката в ЗУТ важи за него, строежът трябваше да приключи през 2020 г. Заради заповедта на ДНСК за спиране на строежа от 15 април 2019 г., инвеститорът иска периодът на забраната да се добави към срока на валидността и той да е до 2022 г.

Comments

comments