Свързани бази данни ще изключат човешката преценка при автопрегледите

желязков

Свързване на информационните системи ще изключи намесата на човека при техническите прегледи на автомобилите и корупцията няма да е възможна. Законопроектът, който предвижда това, е на етап обществено обсъждане и се очаква да бъде внесен в Народното събрание през есента.

Това съобщи пред Нова телевизия министърът на транспорта Росен Желязков, помолен да коментира случая в Германия, когато български бус беше хванат с 66 нередности и изрядни документи. По искане на българските власти германската полиция ще предостави следващата седмица данните за регистрационния номер и собственика на превозното средство, поясни Желязков.

Министърът увери, че контролът се затяга и 17 пункта са в процес на отнемане на разрешителните за работа.

„Законопроект за пътните превозни средства променя регулациите и сертификатите на тези пунктове и на сервизите. Важно е да има по-малка човешка намеса, информационните системи ще са интегрирани и няма да може да се договаря привидна изправност на превозното средство. И това ще се случи в много скоро време“, каза министърът.

Предстои в близко бъдеще да бъде въведена и онлайн система за покупка на билети за БДЖ, каза Желязков, което пък ще спре продажбите, които сега не се отчитат. Държавната субсидия покрива 80% от себестойността на пътуването с влак и това ще продължи и в бъдеще, увери министърът.

Comments

comments