Свлачище отново затвори пътя до Рилския манастир

1рилски манастир

Проблемът съществува от миналата година

Огромно свлачище затвори пътя до Рилския манастир. Проблемът съществува от миналата година. Тогава се очакваше времето да стане по-сухо, за да се започне работа по срутената скална маса.

„Не е вярно, че нищо не е правено от тогава. През това време беше изготвен проект на базата на хидроложки и геоложки проучвания. Той е одобрен от агенция „Пътна инфраструктура“, на този етап са осигурени необходимите финансовите ресурси и ще започне в най-скоро време укрепването на тези откоси, в които се наблюдават тези срутвания на скални маси”, заяви Боян Илиев, експерт от областно пътно управление – Кюстендил.

По думите му проектът се е забавил, заради изчакване на разрешение за премахване на определени дървесни видове. „Пътят беше почистен. Единствено в този участък от 50 метра са оставени скални късове, изпълняващи задържаща функция, за да не се срути още нещо. Движението на този етап е безопасно”, добави Илиев. Той съобщи, че работата по засегнатия участък от 250 метра ще започне до месец и ще бъде приключен в рамките на 3 месеца./nova.bg

Comments

comments