Световрачане погребва четири жертви на ужаса край Своге

980x551_1535345208

Софийското село Световрачане се прощава днес с четири от жертвите на жестоката катастрофа край Своге, при която в събота автобус падна в дере и загинаха 17 души.

15 от жертвите са от село Световрачане. Днес ще бъде погребано и 13-годишното момче, което загина в ужасяващия инцидент заедно с баба си.

След трагедията ранените са настанени в четири столични болници. Шестима са приети в Окръжна болница, шестима в Пирогов, двама във ВМА. Шофьорът на автобуса е приет в болница „Царица Йоанна”.

Трима от пациентите в „Пирогов“ продължават да се борят за живота си, информира тази сутрин по NOVA директорът на лечебното заведение проф. Д-р Асен Балтов.

„Поддържат се на апаратна вентилация и екипите се грижат за тях. Те са с много тежки гръдни травми. Имат и други, които са на заден план. Дренират се гръдните кошове със специални дренажи, така че да може белите дробове да се възстановят по-добре”, поясни той. Останалите трима пациенти са в стабилно състояние.

В манастира „Седемте престола“, където последно са били пътуващите в катастрофиралия автобус, беше отслужена панихида в понеделник. Първият ден от седмицата беше обявен за Ден на национален траур в памент на жертвите.

Разходите по погребенията ще бъдат покрити от Община Световрачане.

Разследването на тежкия инцидент продължава в три направления – действията на шофьора, на фирмата превозвач и на фирмата – строител на пътя. Първоначалната информация показва, че нарушения е имало на всички нива.

За момента единствен обвиняем е шофьорът на автобуса – Григор Григоров. Той е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост. Разследващи и жандармерия влязоха и иззеха документация от фирмата, строила пътя – „Трейс груп”. От там отрекоха да са отговорни за трагедията.

Разследването по делото е възложено на Националната следствена служба.
*сн. Нова

Comments

comments