Светлана Василева: КНСБ се разграничава от протеста утре

25-godini-federacia-zemedelie

КНСБ се разграничава от протеста утре,  съобщи Светлана Василева, председател на федерацията на независимите синдикати от земеделието към КНСБ, съобщи агенция „Фокус“

„Нашата позиция спрямо исканията е изразена още преди 5 месеца на Федерацията на независимите синдикати от земеделието и КНСБ. Позицията що се отнася до бюджет и искания на нашите синдикални членове, ние ги изразихме още през юли на официална пресконференция“,  Светлана Василева.

„Що се отнася до исканията на синдикалните членове, които ще протестират утре, те са справедливи. Не мога да отрека, че там заплащането не отговаря на висококвалифицирания труд на специалистите, които работят в Агенцията по храните. Ние сме провели абсолютно всички срещи от месец юли до сега. През октомври сме направили среща с финансовия министър Владислав Горанов, на който изключително обстойно сме обяснили на какво се дължи този дефицит в бюджета на Министерство на земеделието. Той се дължи на изпълнение на структурни промени, на изпълнение на цели на правителствена програма. И той се носи от година на година. Финансовият министър беше категоричен и каза, че няма да увеличи бюджета на Министерство на земеделието. Затова ние започнахме да търсим други начини, за да могат да получат поне 10% увеличение на всички работещи в структурните звена на Министерство на земеделието“, каза още Василева.

„Така заложен бюджет, в който през 2019 г. разходите за персонал беше 108 млн., през 2018 г. 118 млн. означаваше, че те няма да получат 10% увеличение, защото има 10% дефицит. То най-вече се дължи на структурни промени, които се извършиха в Агенцията по храните и Агенция борба с градушките, тъй като има разширена градозащита, нови 63 площадки, 2 полигона, назначени са хора, за които няма обезпечен финансов ресурс вече години наред. Ежегодно започнахме да правим среща с всички парламентарно представени сили, на които ние сме предложили нашите искания, които бяха с 15 млн. разходи за персонал, върху тези 118 млн. За съжаление това не се прие, а имаше разбираност и чуваемост от комисиите, с които ние направихме среща през ноември за прехвърляне на средства от издръжка в разходи за персонал с 10 млн. лв. И така от 118 млн. те ще станат 128 млн. лв., което ще даде възможност за 10% увеличение на всички“, обясни още председателят на федерацията на независимите синдикати от земеделието към КНСБ. По думите и исканията са били 15-20%. „Виждам, че КТ „Подкрепа“ искат 40%. Ние сме провели цялата бюджетна процедура с всички възможни комисии, финансови министри, зам.-министри на финансите“, добави още тя.

„Отделна голяма среща с министър Десислава Танева сме направили. Когато министър Танева за първи път започна увеличение точно на Агенцията по храните през 2016 г., без да има правителствено решение за 10% на хората, които работят на терен. Същото се направи през 2017 г., това ставаше със същото такова прехвърляне на средства към разходи за персонал, за да могат да се увеличат заплатите. За съжаление през 2018 г. нямаше такова прехвърляне и тогава се направи увеличение на работните заплати в БАБХ, защото те тогава се справяха с чумата по дребни преживни животни. Тогава трябваше да бъдат увеличени, защото не съм им толкова високи заплатите, един ветеринарен доктор тогава беше 600-700 лв., сега след увеличението през 2018 – 2019 г., малко по-напред отидоха 800-900 лв“, посочи още Василева.

„През 2019 г. започна правителствено увеличение за увеличение с 10%. Подчертавам, че това увеличение не е достатъчно за този квалифициран труд, но тъй като ние сме минали по цялата бюджетна процедура и бяхме на бюджетна комисия, която гласува на второ четене решението на комисията по земеделие за прехвърляне на 10 млн. лв. Видяхме, че това е последната възможност на бюджета. Желая успех на моите колеги, ако те могат да постигнат поне 5% ще бъде много добре. Но възможностите на бюджета бяха това“, допълни Светлана Василева.

Comments

comments