/ВИДЕО/ Св. Валентин или Трифон Зарезан? Вижте кои са митовете и легендите около празника на влюбените.


Какъв празник честваме на 14-ти февруари- Свети Валентин или Трифон Зарезан? В навечерието на двойния празник разкриваме кои са най-разпространените митове и легенди за произхода на празника на влюбените, и противопоставяме двете гледни точки – Трифон Зарезан или Свети Валентин.

Според една от теориите, между 13 и 15 февруари в Рим се състоял фестивалът Луперкалии. Мъжете излизали на улиците и жертвали кози и кучета, за да пречистят обществото от злото. Вярвало се, че кръвта на животните ще увеличи и плодовитостта на жените в града.

Според други източници Св. Валентин е бил свещеник, нарушил изричен декрет на император Клавдий Втори, с който се забранявало да се сключват бракове между войници-хомосексуалисти. Заради това Валентин бил обезглавен, но Католическата църква го обявила за светец, а през 70-те години на XX век американските хомосексуалисти почнали да почитат паметта на светията и на 14 февруари „започнали да се сключват бракове между еднополови“.

С какъвто и празник да свързваме 14-ти февруари, нека да не забравяме, че трябва да показваме любовта си всеки ден. Обичайте не само половинките до себе си, а и своите приятели, семейство, домашни любимци и колеги. Дарявайте всекидневно по една нежна дума, момент на сладост и глътка обич.

Comments

comments