Съдът отхвърли жалбата на община Благоевград за наложени финансови корекции от МРРБ за санирането на сгради

c073d73dea6f54175bf56ae6ee96f4d7

Административен съд – Благоевград отхвърли жалбата на кмета на община Благоевград за наложената финансова корекция от Министерство на регионално развитие и благоустройство, във връзка със санирането на 12 сгради в Благоевград.

Съдия Илонка Рашкова потвърди решението № РД-02-36-129/25.01.2019 г. на зам.министъра на Министерство на регионално развитие и благоустройство за наложена финансова корекция по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 година.

Според съда, размерът на санкцията, наложен на община Благоевград в левово изражение е правилно определен, произлизайки от аритметично изчисление по стойността на всяка една от обособените позиции, видно от експертизата, тя е пълна и обективна и поради това не са налице основания за нейното изменение.

На община Благоевград няма да й бъдат верифицирани разходите в размер на 293 887, 61 лв. по Оперативната програма „Региони в растеж“, тъй като са установени сериозни нередности при провеждането на обществената поръчка за обновяване на многофамилни жилищни сгради. Стойността на поръчката възлиза на 5 156 065, 88 лв. като само 43 875, 31 лв. са със собствено финансиране, от страна на община Благоевград, останалата сума се финансира от Министерство на регионално развитие и благоустройство.

Министерство на регионално развитие и благоустройство налага финансови корекции, заради безспорно констатирани нарушения при възлагане на обществената поръчка, а именно ограничителни критерии при подаване на документите, незаконосъобразна методика за оценка и неправомерно отстранени участници.

Община Благоевград е осъдена да заплати адвокатски разноски по делото в полза на Министерство на регионално развитие и благоустройство, в размер на 5 438, 00 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд в 14 – дневен срок.

 

Comments

comments