Съдът може да откаже да регистрира партията „Няма такава държава“

логоarticles__4f8cd4182b91651fbbd087e850d16941

Възможно е съдът да откаже регистрация на партията на Слави Трифонов“,  прогнозира тази неделя в интервю за БНР юристът проф. Огнян Герджиков. Подобна позиция изказа тази сутрин в студиото на БТВ и бившият евродепутат Петър Курумбашев.

Проф. Огнян Герджиков обясни, че законът не допуска партия да уронва доброто име и престижа на държавността, а името „Няма такава“ държава“ може да се приеме за такова нарушение. „Няма такава държава“ е нещо, което трудно може да бъде защитено, все пак ние сме демократична, правова държава. С всичките му кусури, с много недостатъци, наистина с проблеми. Но за да е в заглавие на партия, която иска да е в управлението на страната, ми се струва силно смущаващо, каза проф. Герджиков. „Мисля, че едва ли ще получи регистрация“, смята преподавателят по право и бивш председател на парламента.

Юристът допуска изборът на името да е целена провокация. „Няма лоша реклама“, а евентуален отказ  на съда може да консолидира подкрепа за най-новата политическа сила, разсъждава проф. Герджиков.

Според Закона за политическите партии до 3 месеца след учредителното събрание на партията трябва да бъдат внесени документи  за регистрация, а съдът трябва да вземе решение за регистрацията в едномесечен срок.

Възможно е новата партия „Няма такава държава“ на Слави Трифонов и да не получи регистрация в съда. Това стана ясно от думите на бившия евродепутат Петър Курумбашев в студиото на БТВ. Той бе продуцент на предаването „Ку-ку“, от където започна телевизионната кариера на Слави Трифонов през 90-те години на миналия век.

Курумбашев припомни два опита за създаване на партия от Трифонов и неговите екипи. Единият – „Ку-ку“, другата – „Гергьовден“. „С „Ку-ку“ имахме проблеми тогава. Върховният съд отказа да регистрира такава партия, защото не е уважително една партия да има в името си „ку-ку“, обясни  Курумбашев.

Снимка:onovini.eu

Comments

comments