Съдът е възстановил на работа в ДФЗ Янаки Червеняков с къщата за гости на тъщата

Янаки Червеняков/"Биволъ"
Янаки Червеняков/“Биволъ“

 

 

Съдът е възстановил на работа в Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) уволнения служител Янки Червеняков, който през 2016 г. нашумя с къщата за гости на тъща му построена с евросредства.

Това съобщи земеделският министър Румен Порожанов пред бТВ. Той уточни, че доколкото има информация в момента Червеняков е в отпуск и препрати за въпроси към ДФЗ. През април 2016 г. Румен Порожанов, тогава изпълнителен директор на ДФЗ, освободи от длъжност Янаки Червеняков от поста началник-сектор в дирекция „Договориране по ПМРСР“.

Поводът за уволнението му беше пропуск при подаване на задължителните декларации от държавни служители. Преди това сайтът за разследваща журналистика „Биволъ“ разкри, че той кара скъпи автомобили – „Ауди А8“ и джипове, регистрирани на името на баща му и живее в луксозно жилище в полите на Витоша.

Неговата тъща пък Цеца Кръстева беше спечелила два европроекта, единият от които е изграждането на къща за гости в село Попина лъка, община Сандански, финансирана от Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. След разразилия се през 2016 г. скандал Янаки Червеняков обясни, че е минал проверка на имуществото без никакви забележки.

Комисията за конфликт на интереси не е открила нищо нередно във факта, че тъщата му е спечелила проекти по ДФЗ, а тя му купила апартамента в Драгалевци.

Източник : Медиапул

Comments

comments