Съдии от Окръжен съд-Благоевград си направиха отвод по делото срещу Александър Манолев и Ана Димитрова

съд-благоевград

Съдии се отведоха по делото срещу Ана Димитрова и Александър Манолев за Къщата за гости край Сандански.

Съдии от Окръжен съд – Благоеврад се отведоха по делото за подбудителство срещу Александър Манолев, научи от свои източници репортер на „Blagoevgrad-NEWS“. Маргарита Коцева, Атанас Маскръчки и Диана Узунова са наказателните съдии, които са направили отвод по казуса „Манолев“. Чрез системата за случайно разпределение на делата, делото се е паднало на наказателния съдия Иво Харамлийски, но по всяка вероятност и той ще си направи самоотвод. Сестрата на Александър Манолев – Рая Манолева е съдия в Районен съд – Сандански и именно заради този факт са масовите отводи на съдиите от Окръжен съд – Благоевград – да не се породи съмнение за тяхната безпрострастност поради служебните им взаимоотношения.

В разпоредбата на чл. 25 от НПК са изброени основанията за отвод на съдиите и съдебните заседатели, когато разглеждат конкретно наказателно дело. В тези случаи законодателят е счел, че е налице или предубеждение, или заинтересованост от изхода на делото.

Според разпоредбите на закона, който поради други обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото. Наказателните съдии от Окръжен съд – Благоевград са спазили стриктно закона (тъй като са колеги на Рая Манолева и работят в един окръг ) и по всяка вероятност разпоредителното заседание на делото ще бъде поверено на друг Окръжен съд от страната.

Припомняме, че Окръжна прокуратура – Благоевград повдигна обвинение на Ана Димитрова и Александър Манолев за извършване на престъпление, а именно представяне на неверни сведения, с цел получаване на средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз. Ана Димитрова е обвинена за извършеното престъпление, а Александър Манолев е обвиняем в качеството си на подбудител и помагач. Казусът е от обществен интерес и нашият екип ще продължи да следи развоя на делото.

Comments

comments