Студ скова Съединените щати, ледоразбивач тръгва по реката в Чикаго

chicago-620107-810x0

Студ скова Съединените щати. Чикаго продължава да е сред най-студените градове в САЩ, температурите там паднаха до минус 30, но заради ледения вятър усещането е за минус 45, съобщават световните информационни агенции. Реката, която преминава през Чикаго, е напълно скована от лед. На летището до момента  са отменение над 1 700 полета, има проблеми с жп транспорта, училища и много институции остават затворени.

Арктическият студ продължава да взима жертви. В Минесота температурите паднаха до минус 42 градуса. Сред засегнатите региони са още  Мичиган, Айова и Индиана. Заради студа библиотеки и обществени сгради бяха превърнати в импровизирани чакални за пътуващите с автобуси и влакове.

Синоптиците предупреждават за нови минусови температурни рекорди. Властите призоваха хората да се запасят с продукти и да избягват да излизат навън.

„Какво по дяволите се случва с глобалното затопляне? Моля те, върни се бързо, трябваш ни!“, написа в Туитър американският президент. Думите му предизвикаха гневни реакции на учените, които призоваха Доналд Тръмп да прави разлика между климат и метеорологично време.

Причина за студа в Съединените щати е „полярен вихър“. Предизвикан е от сблъсъка на топли и студени въздушни течения. Подобно явление имаше преди 5 години. Тогава прогнозите бяха, че то няма да се повтори скоро. Но сега учените предупреждават, че климатичните промени все по-често ще предизвикват подобни екстремни метеорологични явления.

Снимка:БНТ

Comments

comments