Строги мерки в Гърция – какво трябва да знаем

Нови строги мерки е в Гърция. Облекчават се, но не съвсем. Гърците вече ще могат да се прибират в 23:00, а не в 22:00 часа, ще работят и заведенията на открито.

За да отидат да пият кафе обаче, гърците отново ще трябва да пращат SMS. Това важи и за разходка. Музика обаче няма да е разрешена в заведенията. SMS-ите ще отпаднат след 15 май, те не важат за чужденци. Заради мерките в Гърция обявиха Христовото Възкресение в 21:00 часа.

„Досега имахме ограничение от два часа за излизане, но сега това отпада. Когато излизам с децата, само аз пращам SMS. Досега беше разрешено да излизат двама възрастни с до две деца.

Маските са задължителни навсякъде навън”, разказа Светлана Енева Склирис – българка, която живее в Гърция и за първи път излиза на нормална разходка с най-голямото си дете.

Предположенията са, че задължителното носене на маски ще отпадне чак през септември. Тогава се очаква 90% от гръцкото население да бъде ваксинирано. Глобата за неносене на маски е 300 евро.

Преди дни се е стигнало и до необичайна ситуация – полицай е глобил свой колега, който не е носил маска в супермаркета. „От началото на SMS-кампанията – 23 март 2020 година, до 1 май тази година са изпратени 775 млн. SMS-а за излизане.

Хората, които ходят на работа, не изпращат SMS. Те го правят със специална декларация. На минута се изпращат средно 3000 съобщения”, разказа Светлана.

 

Източник; Нова тв

Comments

comments