Страсбург пуска делото на Елена Йончева по бързата писта

Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) разглежда с приоритет жалбата на Елена Йончева срещу България. Това потвърди пред „Сега“ адвокатът на Йончева по това дело Михаил Екимджиев. Той обясни, че обикновено жалбите се комуникират с правителството след 4-5 години, а в случая на Йончева се прави след 2 години. Обяснението е, че ЕСПЧ приема, че делото разглежда ключови въпроси за практиката му и за страната.

В жалбата на Йончева се сочи, че е нарушен член 18 от конвенцията за правата на човека, който забранява законни мерки да се използват за парелегални цели. Според жалбата делото за пране на пари срещу нея е използвано от властите за репресия и саморазправа, както и за маргинализиране и дискредитиране на политическата и журналистическата й дейност.

ЕСПЧ почти няма практика по въпросния член 18, обясни още Екимджиев. През годините са отхвърлени жалби на Михаил Ходорковски и Юлия Тимошенко. „Случаят е изключителен заради бруталната саморазправа на българските власти с Елена Йончева, която едновременно е острие на най-голямата тогава опозиционна партия и разследващ журналист. Чрез репресията върху нея не просто се засяга свободата на словото, но се обезценяват и маргинилизират резултатите от нейните журналистически разследвания“, коментира Екимджиев.

Българското правителство има срок до 18 януари догодина да представи бележките си по жалбата на Йончева, или да й предложи споразумение.

В жалбата на Йончева е разказано как е била депутат от БСП в периода 2017-2009 г., когато става евродепутат. Докато е народен представител тя  прави няколко разкрития предполагаеми корупционни и непотистки практики, свързани с влиятелни членове на управляващата партия ГЕРБ. През 2018 г. представители на ГЕРБ, сред които и засегнатият от разкрития на Йончева Делян Добрев, сезират спецпрокуратурата срещу Йончева. Образувано е разследване. А през ноември 2018 г. главният прокурор Сотир Цацаров иска депутатския имунитет на Йончева. Тя се отказва от него още същия ден. В началото на 2019 г. й е повдигнато обвинение за пране на пари. Прокуратурата публикува напоително прессъобщение. Показателен е и фактът, че в постановлението, с което тя е привлечена като обвиняема и което би следвало да обезпечи процесуално правото й на защита в досъдебното производство, не са посочени много от подробностите от прессъобщението.

Йончева е обвинена, че през юни 2012 г. управляваното от нея дружество „Офроуд“ ООД е получило чрез „Далий трейдинг лимитид“ финансови средства от Корпоративна търговска банка (КТБ), които, според прокуратурата, са били присвоени от собственика на банката Цветан Василев. До началото на юни 2014 г. КТБ е с публична репутация на просперираща банка, със значителен пазарен дял в банковия сектор на България, се напомня в жалбата.

Съобщението на прокуратурата внушава несъмненост и неопровержимост на доказателствата за съпричастност на Йончева към престъпна схема за пране на пари. Явно целенасочено, в него многократно е употребен изразът „установено е“, пише в жалбата.

Заради системни и структурни дефекти на националното право, досъдебното производство в България нерядко е използвано не като процесуален способ за разкриване и наказване на престъпления, а като средство за заплаха, контрол и изнудване. Публично известни са много такива казуси, се казва в жалбата до ЕСПЧ. В нея се напомня, че разследването срещу Йончева може да продължи до изтичане на давността му, която е 22 години и половина. А за 6 месеца от привличането й като обвиняема Йончева не е уведомена за провеждане на други процесуално-следствени действия по делото.

След повдигнатите й обвинения, за обществеността политическите изявления на Елена Йончева вече не са изявления на политик и журналист, а твърдения на обвиняем, упражняващ правото си на защита, аргументира се жалбата. В нея се цитират и изказвания на Цвета Караянчева, Тома Биков, Маноил Манев и Бойко Борисов срещу Йончева.

„В казуса „Йончева“ има уникално съчетание на общ политически и правен контекст с конкретни факти, доказващи паралегалната цел на обвинението срещу нея. От тази перспектива най-важни са активната политическа и журналистическа позиция на жалбоподателката и нейните разкрития за корупционни практики сред управляващите. На второ място е безконтролността на прокуратурата и „институционалната й култура“ за злоупотреба с процесуални правомощия. Към този общ контекст се наслагва фактологично абсурдното обвинение, че през юни 2012 г. Йончева е знаела за престъпния произход на парите, които „Офроуд“ ООД получава от КТБ. Прокуратурата нито сочи доказателства, нито дава информация за основанията на това обвинение“, пише в жалбата на Йончева. В нея са споменати разследванията на Йончева „Кумгейт“ и разследването за качеството на пътните строежи по времето на ГЕРБ, случаят „Боил Банов“.

Към 1 юни тази година разследването срещу Йончева още не е приключило.

В жалбата се цитира и записа на Борисов, изтекъл през лятото на 2020 г., в който той казва, че Йончева трябва да изгори. Прокуратурата отказа да образува разследване по случая, без изобщо да провери автентичността му. Но Йончева поръча експертиза на американска фирма, която доказа, че записът е истински.

Comments

comments