Столична лекарка, спасила живота на мъж от Петрич, дойде в града за бърз достъп на гражданите до специалист-хематолог

dr_vera_stoeva1

Жители на Петрич и Сандански получиха бърз достъп до специалист-хематолог от Университетски център, а при близо 20% от тях тази среща се оказа решаваща. Това е изводът от кампанията „Попитайте хематолога“, която посети Петрич на 16.11. Бяха организирани еднодневни прегледи, извършени от д-р Вера Стоева от НСБАЛХЗ – София. Пациентите бяха записани предварително от личните си лекари – целта бе да се насочат хора с неуточнени хематологични диагнози, или със съмнения за хематологични заболявания. Хематологичните заболявания са редки, протичат почти без симптоми и е трудно за пациент сам да прецени, че има нужда от подобна консултация. Затова записванията се осъществяваха чрез личните лекари.

„Имаше няколко случая на заболявания, които налагат специализирана диагностика и лечение и тези хора получиха информация как трябва да протече то. Имаше и пациенти, при които не се установиха сериозни проблеми“, обясни д-р Стоева. Тя добави, че благодари на личните лекари от Петрич и Сандански за точната им преценка – подборът на пациентите е бил изключително точен, което показва, че общопрактикуващите лекари не изключват и хематологичните заболявания при поставянето на диагнозата.

60-годишен пациент със злокачествено заболяване, спасен от д-р Стоева, дойде да й благодари специално по време на кампанията. „Разбрах, че тя ще бъде тук и дойдох да я видя. Тя ми спаси живота – лекарите в Петрич ми казаха, че до 1 месец ще съм си отишъл. Като ми гледаха изследванията, не ми даваха надежда. Мина близо година оттогава, аз се чувствам добре, изследванията ми също са в норма, работя, включително и в стопанството си“, обясни той.

Кампанията се организира от Институт за здравно образование и Българско медицинско сдружение по хематология, с подкрепата на водещи университетски хематологични центрове: ВМА, УМБАЛ „Св. Марина Варна“, НСБАЛХЗ София, УМБАЛ „Св. Георги Пловдив“. Организаторите отправят своите благодарности за съдействието към Община Петрич и Специализираната болница за рехабилитация в града.

Comments

comments