Стефан Янев: Участъци от оградата по границата спешно се нуждаят от ремонт

Участъци от оградата по границата с Турция се нуждае от спешен ремонт, заяви министър-председателят Стефан Янев по време на парламентарния контрол. Тя не е поддържана и „по полосата дори има прораснали дървета“, затова до зимата съоръжението трябва спешно да бъде укрепено, посочи премиерът. За целта скоро Министерският съвет ще вземе решение за централизиране на отговорността по контрола и поддържането на границата изцяло към структурите на МВР, защото има смесване на отговорностите, подчерта Янев.

 

Сега „Гранична полиция“ охранява, но за съоръженията като възпрепятстващата телена ограда трябва да се грижат областните управители на Бургас, Ямбол и Хасково, но досега те не са го правели, откакто тя е изградена през 2016 г за 102 млн.лева.

 

За тази цел МВР и МО са изготвили разчети за допълнителни средства, които трябва да бъдат подкрепени при обсъждането на актуализацията на бюджета в Народното събрание, призова Янев.

 

Бойко Рашков: До месец афганистанците ще наближат границата

 

Заради очакваното нарастване на миграционния натиск структурите на „Гранична полиция“, които контролират границата са увеличени с 600 души, оборудвани с необходимата техника и с високопроходими автомобили, подчерта служебният премиер.

 

Прогнозите са афганистанците, движещи се към Европа, да бъдат „до месец в непосредствена близост“ до границите на страната, отбеляза служебният вътрешен министър Бойко Рашков. Той изнесе актуални данни за броя на задържаните чужденци в центровете за временно настаняване към дирекция „Миграция“ на МВР. Към 23 август те са 953 души при капацитет на центровете от 1260 места.

 

„На 16 август е отворен ремонтирания център за настаняване на чужденци в Елхово и така общият капацитет е повишен с още 200 места“, отбеляза Рашков. Ако миграционният натиск продължи да нараства има готовност за пускане в експлоатация на два резервни центъра – в Любимец и отново в Елхово, изградени през 2020 г., добави той.

 

В регистрационно-приемателните центрове на Държавна агенция за бежанците към Министерския съвет запълняемостта към 23 август е 29%. При капацитет от 5160 места там са настанени 1486 души, обяви Рашков.

 

 

 

 

 

 

Източник: Дневник

Comments

comments