Стефан Янев: Нямаме намерение да се въвежда задължителна ваксинация

След предложенията за новите COVID мерки и задаващият се въпрос: Ще има ли две България – отворена за ваксинираните и затворена за неваксинираните, повече разяснения по темата даде служебният премиер Стефан Янев. Той говори за мерките срещу коронавируса и контролът за спазването им.

„Управлението на здравната криза е в ръцете на здравните власти, на министъра на здравеопазването и на неговия екип“, каза служебният премиер пред NOVA.

„Решенията, които предстоят да бъдат взети ще са обосновани на базата на наличната информация“, каза той, като подчерта, че ще се вземе балансирано решение.

„Политическото решение го взима министърът на здравеопазването, защото е най-близо до проблематиката и това са негови правомощия и по закон. Решението още не е взето. Ще бъде взето днес или утре“, каза премиерът.

Относно взимането на мерки, Янев каза, че: „Решението се подготвя и ще бъде взето в рамките на тази седмица“.

„Целта е да не се пречи на бизнеса. Икономиката трябва да работи“, каза още той.

„Подготовката на болниците, техният капацитет, е предвиден в Плана – да могат да приемат повече пациенти. В случая, ако е изчерпан капацитетът на една болница, то тогава ще бъде определено, че друга клиника от дадената болница ще бъде преоборудвана“, каза още той.

„На ръководителите на администрации са поставени задачи да се направи плаващо работно време, да няма струпване на много хора и съответно и в градския транспорт да няма струпване на хората“, каза Янев.

Той подчерта, че първата основна мярка, която ще се вземе е за ограничаване на събития – частни или обществени, където се събират големи групи от хора.

„Нямаме намерение да се въвежда задължителна ваксинация. Такова решение няма. Не сме питали за това Конституционен съд или който и да е друг съд и не се обмисля такъв тип решение“, заяви служебният министър-председател, като каза, че „ваксината е единственият разумен довод, защото дори и да не те предпази от едно бъдещо заразяване, то, ако се случи, може да протече по-леко“.

Относно това дали е готов да продължи да бъде служебен министър-председател, ако се наложи, Янев отговори така: „Това ще бъде решението на президента. Той определя състава на служебния кабинет. Ако е необходимо, мога да изпълнявам тази роля все още“.

По темата за провеждане на избори 2 в 1 Стефан Янев каза, че: „Това са две различни кампании и имат различна тежест. До голяма степен техните кампании ще бъдат различни и ще раздвояват и хората. Ако има избори 2 в 1 може би ще се наложи да има повече машини за гласуване“.

 

Comments

comments