Ще има ново поскъпване на тока и парното от 1 юли

1559640162

Ще има ново поскъпване на тока и парното от първи юли, стана ясно след  обсъждането в Комисията по водно и енергийно регулиране.

Според експертите цената на топлото трябва да се увеличи с 4,5%, а на електроенергията – с 3,5%. Средно за страната топлоподаването трябва да поскъпне с 4,5%. Най-скъпо ще струват топлата вода и парното в Разград  – с увеличение от близо 18%, и в Габрово – с близо 13%. След тях се нареждат Враца, Велико Търново и Пловдив. Това стана ясно Само в Сливен се очаква цената съвсем леко да падне.

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че ако трябва да се изпълнят желанията на ЕРП-тата, то „цената на електрическата и топлинната енергия за бизнеса и за бита в страната ще нарасне с не по-малко от 50-60 %. Тази социална цена българските граждани не могат да понесат”.

От НЕК са изчислили, че енергията струва на домакинствата по 1 лев на ден. „За пореден път с цените на електроенергията се прави една псевдо социална държава. Няма нормална страна в Европа, в която да е еднаква цената за бизнеса и населението. С един лев на ден на масовите семейства, този един лев не покрива никакви разходи. Ако някой няма възможност да плаща, има социална политика”, заяви Петър Илиев, изпълнителен директор на НЕК.

Сметките показват, че електричеството може да поскъпне най-много в Югоизточна България с малко над 3,5%, като за ЧЕЗ и „Енерго Про” увеличението ще бъде съответно с 3,5% и 3,4%.

От НЕК предупредиха и за проблеми в „Марица-изток” 1 и „Марица-изток” 3.

„От утре или най-късно в понеделник ще спрем американските централи и ще ги заместим с вода, тъй като нямаме другаде откъде, с целия риск през юли да изпразним язовирите”, заяви изпълнителният директор на НЕК.

Новите цени на парното и тока трябва да влязат в сила от 1 юли, а в края на този месец се очаква КЕВР да вземе окончателно решение. 

Омбудсманът Мая Манолова определи покачването на цените като необосновано и несправедливо спрямо българските граждани, като се има предвид, че последното увеличение беше през октомври миналата година. Оттогава цената на природния газ не се е увеличавала на международните пазари, така че основание за повишаване няма. Омбудсманът посочи още, че продължава да намалява произведеното и разпределеното количество топлоенергия, увеличават се загубите и намаляват ремонтите по инфраструктурата на топлоенергията.

„Единствените мерки за този крах на топлофикациите е повишаването на цената на парното, която, забележете, за 3 години се е увеличила с повече от 50%“, каза Мая Манолова.

На сайта на КЕВР е качена покана за утре, 6 юни за обществено обсъждане на проект на решение за определяне на преференциални цени на електрическата енергия, произведена от възобновяеми източници, актуализация на преференциални цени на електрическата енергия, произведена от биомаса и определяне на премии на производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници с обща инсталирана мощност 1 MW и над 1 MW.

Началото на общественото обсъждане е от 10:00 часа в сградата на КЕВР на бул. „Княз Ал. Дондуков“ 8-10, ет. 4.

Comments

comments