Стартират извънредни проверки на язовирните стени и съоръженията към тях

768x432

 

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор стартира извънредни проверки на язовирните стени и съоръженията към тях на територията на цялата страната

По разпореждане на министъра на икономиката Емил Караниколов,  Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) засилва екипите осъществяващи контрол на язовирните стени и съоръженията към тях, като в следващите дни ще провежда извънредни инспекции на проблемните водоеми. Мерките се налагат превантивно предвид очакваните обилни валежи от дъжд и сняг в някои региони на страната, които са предпоставка за рязко покачване на водните обеми.

Активиран е и оперативен щаб, който работи в централата на агенцията до нормализиране на ситуацията. Инспекторите са в постоянен контакт с представителите на местната власт и собствениците на язовири, като са уведомени и всички областни управители за завишаване на вниманието към водоемите на тяхна територия.

ДАМТН апелира собствениците на язовири да следят с повишено внимание състоянието на управляваните от тях водоеми и при необходимост своевременно да сигнализират както агенцията, така и другите компетентни органи.

По-рано днес председателят на агенцията Петър Горновски проведе работна среща с областния управител на Благоевград Бисер Михайлов във връзка със състоянието на язовирите на територията на областта. Към момента водоемите са в нормално техническо състояние и имат достатъчен свободен обем, който да поеме дъждовните води след следващите дни. Паралелно с това зам.-председателят на ДАМТН ген. Кирил Войнов взе участие в работното съвещание на ангажираните институции във връзка с прогнозите за обилните валежи, организирано от МВР, които имат готовност да реагират при възникнали извънредни ситуации.

Comments

comments