Стартираха процедура за 16 000 лв. без ДДС за издирване на археологически обекти по трасето на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

b33405e878f034c9e8620ee382679cfe_f10991

Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира процедурата за „Извършване на теренни археологически издирвания по трасето на АМ „Струма“ Лот 3.2“. Поканата е отправена към Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките, въз основа на сключено с тях рамково споразумение.

Според Закона за културното наследство преди да започнат строителните работи на новия участък през Кресненското дефиле в посока Кулата – София е необходимо да се направят предварителни археологически проучвания. По този начин ще се установи дали при изграждането на обекта няма да се засегнат археологически обекти. В случай, че бъдат локализирани археологически обекти ще бъдат определени мерки за тяхното опазване.

Те включват необходимост от провеждане на разкопки, като се определи степента на проучване или наблюдение по време на строително-монтажните дейности.

Индикативната стойност за теренните археологически издирвания е 16 000 лв. без ДДС. Средствата са от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

Comments

comments