Стартира второто издание на „Най-добър млад шофьор на България“

Logo_Mlad Shofior

 

Съюзът на българските автомобилисти (СБА) стартира второто издание на кампанията „Най-добър млад шофьор на България“. То ще се проведе в периода 20 февруари – 18 май и в него могат да вземат участие всички български шофьори между 18 и 26 години, които имат до 5 години стаж зад волана и нямат нарушения.

„Целта на кампанията е да популяризира темата за пътната безопасност сред младите шофьори, тъй като те са сред най-застрашените от войната по пътищата. По данни на Пътна полиция във всяко трето ПТП в България участва шофьор с до 2 години стаж. Именно затова СБА за втора поредна година стартира кампания за пътна безопасност сред младите шофьори, с която да поощрим онези млади водачи, които познават и спазват правилата за движение по пътищата“ – разказват организаторите.

Кампанията “Най-добър млад шофьор на България” се проведе за първи път през 2018г. В първия кръг – онлайн тест се включиха над 3500 шофьори на възраст между 18 и 26 години. 30-те най-добри от тях, които нямат нарушения на пътя, бяха поканени да се включат във финалния етап. 19-годишният Андрей Анастасов от пловдивското село Христо Даново грабна титлата “Най-добър млад шофьор на България” и спечели чисто нов автомобил за една година.

Първият кръг на състезанието ще се проведе от 20 февруари до 19 април. В този период всеки участник трябва да реши тест в уебсайта на събитието youngdriver.bg. С него организаторите ще проверят теоретичната подготовка на участниците. Въпросите са свързани основно с познаването на правилата за поведение на пътя.

Вторият кръг ще се проведе на 18 май 2019 година в центъра на гр. София под патронажа на Столична община и с подкрепата на Пътна полиция и Български Червен кръст. Там ще бъдат изпитани всички умения на участниците, които трябва да имат в ежедневието си – заобикаляне на препятствия, паркиране, овладяване на автомобила върху мокра или заледена настилка, смяна на гума, поставяне на верига за сняг, оказване на първа помощ на пострадали при ПТП и пр.

Събитието на 18 май е отворено за гости, като за посетителите са предвидени множество атракции, сред които шоу и демонстрации от професионални автомобилни състезатели, игри с награди, възможности да проверят шофьорските си умения и да тестват едни от най-добрите автомобили за годината.

За най-добрия млад шофьор на България тази година е предвидена изкушаваща награда – една година безплатно шофиране на новото Volkswagen Polo, предоставено от представителството на марката в България. За достигналите до финала ще има още много награди. Кампанията подкрепят още финландските гуми Nokian Tyres, телекомът Telenor, бензиностанции OMV, застрахователната компания Groupama и се провежда с медийната подкрепа на RING и Радио City.

 

За Кампанията

Как ще изберем новия „Най-добър млад шофьор на България“?

Във второто издание на „Най-добър млад шофьор на България“ могат да участват всички шофьори до 26-годишна възраст. Те ще трябва да демонстрират познания на правилата за движение по пътищата, познаване на автомобилите и автомобилните технологии и най-вече знания и умения за безопасно шофиране, както и реакции в случай на автомобилна катастрофа и неочаквана авария на пътя. Кампанията се проведе  за първи път в България през 2018г. с над 3500 участници. През последните години редица европейски страни като Словения, Чехия и Полша провеждат инициативата на регионално ниво.

Кой може да участва в кампанията?

Право на участие имат:

  • Шофьор с до 5-годишен стаж зад волана;
  • На възраст до 26 години;
  • Без влезли  в сила наказателни постановления или издадени фишове.

Какви са етапите на кампанията?

Кампанията стартира с първия етап (теоретичен) – онлайн тест с въпроси в областта на правилата за движение по пътищата, безопасността на движението, експлоатацията на автомобила и поведението зад волана. Тестът е активен за всички желаещи от 20 февруари до 19 април 2019 г. На всеки въпрос участникът трябва да избере един или няколко правилни отговора от предложените според пояснението в самия въпрос. За попълването на теста всеки участник разполага с определено време.

Най-добрите ще изберем на база брой верни отговори и бързина на решаване. Най-добрите 30 участници ще се класират във втория етап (практически) според броя на правилните отговори и времето, за което са решили теста. Участниците ще бъдат поканени за финала на центъра на гр. София на 18 май 2019г. Там те ще преминат през няколко различни изпитания, за да покажат уменията си за шофиране, своята прецизност, автомобилни познания, но също така и как реагират в случай на авария и как трябва най-правилно да окажат първа помощ на пострадал.

Участието във всяка една от задачите по време на втория етап на кампанията ще носи точки на финалистите. След като приключи практическата част, точките ще бъдат сумирани и така ще бъде определен новият „Най-добрият млад шофьор на България“.

Колко време отнема участието в кампанията?

Първият етап на кампанията с решаването на онлайн теста, ще се проведе от 20 февруари до 19 април 2019г. в този уебсайт. Практическата част от кампанията на центъра на гр. София ще се състои на 18 май 2019г. По регламент времетраенето на практическата част ще продължи 3 часа.

Кой може да стане „Най-добър млад шофьор на България“?

Необходими са увереност, познания и малко късмет. Първо, трябва да се кандидатства в кампанията и да се отговори правилно на възможно най-много въпроси в онлайн теста. При класиране сред първите 30 по най-добър резултат и време, избраните участници продължават в практическата част в конкуренция с останалите финалисти. Те също ще се борят да грабнат голямата награда. А тя е стимул за всеки млад шофьор. “Най-добър млад шофьор на България” е кампания за пътна безопасност, с която искаме да напомним, че най-важното умение зад волана е да се преценява правилно ситуацията, да се действа умно и предпазливо.Не търсим автомобилен състезател. Състезанието не е свързано с адреналин и високи скорости.

Какви са наградите в „Най-добър млад шофьор на България“?

Определението „Най-добър млад шофьор на България“ е само по себе си постижение, което буди уважение и възхищение. Кампанията ще превърне финалистите в „Посланици за пътна безопасност“ на Съюза на българските автомобилисти, като така лично те ще спомогнат за повишаване на информираността сред младите хора относно рисковете при неправилно поведение на пътя.

Но голямата награда за усилията на участниците е нещо безкрайно практично за всеки млад шофьор. Една година безплатно шофиране на чисто нов автомобил Volkswagen Polo. Надежден, комфортен и спортен Polo ще изумява с оборудване и дизайн, иновативни асистиращи системи за безопасност, просторност и компактност. Да, само един ще получи Volkswagen Polo безплатно за една година, но никой няма да си тръгне  с празни ръце. За смелите млади шофьори, достигнали до финала, ще има още много, наистина много вълнуващи награди.

Кои са партньорите на „Най-добър млад шофьор на България“?

Съорганизаторите на кампанията са СБА, Столична община, Пътна полиция, БЧК. Официални партньори са автомобилният вносител Порше БГ ЕООД, производителят на автомобилни гуми Nokian Tyres и бензиностанции ОМВ,Групама, Теленор и не на последно място медийните партньори от Радио Сити и телевизия RING.

За повече информация:

www.youngdriver.bgи info@youngdriver.bgЗа прес информация, пропуски и др. тел. 089 555 8725 и dpanayotova@uab.org

Comments

comments