Станишев срещу Йончева за водач на листата за ЕП

a8af5dd06a0f1fbe4a038fe683420ac3

Очаква се на заседание Националният съвет на „БСП за България“ да избере водача на листата за предстоящите евроизбори и да определи местата на коалиционните партньори и гражданската квота. На по-късен етап ще бъде подредена и цялата листа.

Основният сблъсък е между кандидатурите на председателя на ПЕС Сергей Станишев и журналиста и говорител на социалистите Елена Йончева, които получават най-много номинации от общинските структури.

Ръководството на БСП в лицето на Изпълнителното бюро номинира Елена Йончева за водач. Повечето номинации от местните структури и фактът, че Йончева е утвърдено лице в битката срещу корупцията, са качества, които изтъква лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Подкрепящите лидера на партията на европейските социалисти Сергей Станишев застават зад идеята, че водачът на листата на БСП трябва да бъде чиста партийна кандидатура.

Лично той коментира, че БСП трябва да намери мъдро решение, което да покаже, че трябва да печели избори, а не да решава вътрешнопартийните въпроси и битки.

Кандидатската листа на БСП се утвърждава от Националния съвет на партията, но подредбата на кандидатите в нея е предложение на Изпълнителното бюро. Вотът в партийната централа ще бъде таен.

Източник: bnr.bg

Comments

comments