Стабилен имотен пазар и през 2019 година

images

Публикуваме разпространения до медиите анализ за състоянието и прогноза за развитието на имотния пазар у нас. Той е направен от Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

В него се казва, че 2018 година бе стабилизираща година за имотния пазар. През нея, за пръв път от 10 години насам, всички населени места и сегменти от имотния пазар се движеха синхронно в положителна посока.

Досега имотният пазар се развиваше много стихийно и с големи крайности, докато сега вече имаме баланс и пазар, който позволява налагането на професионални практики и устойчиви модели на работа с клиенти и партньори.

Градските пазари продължават да се развиват много динамично, като всички показатели са във възходяща посока (обеми сделки, цени, предлагане). Разликата е, че възходящите тенденции при цените са доста по-умерени от тези през 2016-2017 г.

Това се вижда особено ясно в София, където средните цени забавиха своя темп на растеж още в началото на годината.

Големи ръстове през 2018 г. наблюдавахме в Пловдив, Русе и някои от другите областни градове, но и там вече се забелязват тенденции за забавяне на растежа и уравновесяване на пазарите.

 Какво да очакваме през 2019 година?

През 2019 г. картината ще остане много сходна на тази в момента – цените ще търпят леки изменения и ще се движат близо до настоящите си нива. Предлагането ще бъде добро, а купувачите ще имат възможност да избират.

Освен жилища в големите градове, все повече хора ще обмислят покупката и на втори дом – на море, планина или дори на село.

Това важи особено много за хора с професии, които им позволяват да работят от дистанция. Тази тенденция ще държи активни пазарите и в по-малките населени места и по курортите. Видяхме, че лед като хората започнаха масово да пътуват зад граница, много от тях оцениха какви възможности за покупка на имот и качествен живот предлага България и колко струват те в другите страни и това определено задвижва интереса в тази посока.

Comments

comments