Спорове и упреци в парламента заради ситуацията с протестиращите мед. сестри

Според управляващите случващото се е политическа провокация, опозицията го определи като „безпрецедентен акт на отчаяние”

Спорове и упреци в пленарната зала заради ситуацията с барикадиралите се в бившия Партиен дом медицински сестри. Според ГЕРБ случващото се е целенасочена провокация. Даниела Дариткова упрекна Националната служба за охрана (НСО), че е допуснала ескалация на напрежението.

Опозицията смята, че протестът е справедлив, а това, че медицинската сестра Бойка Атанасова определиха като „безпрецедентен акт на отчаяние”.

„Причините за това посочиха самите медицински сестри: „Правителството ни лъга една година. Исканията са основателни и справедливи. Те работят на по две смени, работят на по няколко места, за да могат да издържат семействата си, получават мизерни заплати от по 600 лева, работят в трудни условия и неприемливи за техния труд. И какво срещат? Безхаберно и високомерно отношение на управляващите към тях”, заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Към тези протестиращи се присъедини Мая Манолова и сега виждам остра конкуренция за това кой да оглави протеста на шест медицински сестри… Аз съм казала, че жената е в нестабилно психологическо състояние… Това беше очевидно – жена, която стои на ръба на прозореца и не може да води разумен диалог… С риск за здравето си иска да наложи някакви неясни искания и, разбира се, не може да бъде преценена като стабилна. Смятам, че е изключително безотговорно и некоректно системна партия като БСП да толерира незаконни действия. Смятам, че е неморално да се възползвате от психологическото състояние и на тази база да трупате политически дивиденти”, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Дарина Дариткова.

Заради ескалацията на напрежението в залата председателстващият заседанието обяви 15-минутна почивка, за да прецени кои депутати да накаже.

В кулоарите темата коментира и представители на други партии.

„Не мисля, че това е начинът за протест. Като висиш по прозорците, единственото, което създаваш, е напрежение, а не опит за решаване на проблемите”, коментира депутатът от ВМРО Александър Сиди.

„Категорично подкрепяне исканията на медицинските сестри и другите медицински специалисти. Това, което се случи, е отчаян опит на отчаяни хора да привлекат вниманието към своите проблеми”, заяви Нигяр Джафер от ДПС.

Съсловни организации също коментираха случващото се в сградата на Народното събрание. В писмо до премиера, здравния министър и здравната комисия Столичната колегия на Българския лекарски съюз призова правителството да не се поддава на „шантажа“ на протестиращите и изразява готовност за контрапротест.

 

Comments

comments