Според правосъдния министър Гешев има широка обществена подкрепа

Данаил Кирилов 18052016 2

Процедурата за избор на главен прокурор следва изискванията на закона.

„За мен положителна изненада е единството и мнението на специалистите в областта, които се обединиха и номинираха за поста Иван Гешев. Аз смятам, че това е положителен сигнал и аз го ценя. Не предложих алтернативна кандидатура, за да не се противопоставя тази външна кандидатура на избора на съсловието“, каза Кирилов.

Данаил Кирилов е на мнение, че Иван Гешев получава широка обществена подкрепа, но според него зад протестите стоят определени интереси, които следват конюнктура.

Правосъдният министър коментира и въпросът дали съкратено съдебно производство дава необходимата справедливост: „Два са критериите, които сме посочили в нашето предложение за промяна на чл. 58а от Наказателния кодекс. Първата е обективна – по отношение на вида престъпление. В предложението са визирани четири групи престъпни деяния – тежка телесна повреда, убийство, блудство и изнасилване“.

Правосъдният министър поясни, че в тези случаи също може да има съкратено производство, но се ограничава възможността да се редуцира наказанието.

„Сега възможността за редукция е с 1/3 размера на наказанието. Ние сме предложили  примерно това да бъде не повече от 1/5, но изрично сме установили, че във всеки отделен случай съдът, който има правомощията в съдебното наказателно производство, определя конкретно дали се прилага този институт или не се прилага.
Решението на съда следва да бъде резултат от позицията и на прокуратурата, и на всички други участници в процеса, включително и на пострадалото лице или на неговите наследници“, подчерта Кирилов.

Министърът на правосъдието бе категоричен, че ако не отпадне мониторинговият доклад върху България, ще си подаде оставката.

Comments

comments